2024. április 25., csütörtök

Magyarkanizsára özönlenek a menekültek

A belvárosban a parkban, a padokon alszanak, a Belgrádból érkező buszokban szinte csak ők utaznak – Nagyradanovácon letépik a kerítéseket, letapossák a vetést

Magyarkanizsán több mint két hete tart a menekültáradat. Korábban is voltak errefelé illegális bevándorlók, de mintha most fedezték volna fel ezt az új útvonalat, napról napra egyre többen vannak. A belvárosban reggel kilenckor alvó embereket láttunk, kik a padon, kik a füvön pihenték ki fáradalmaikat. A Népkertben ottjártunkkor egész csoportok tanyáztak. A szíriai gyerkőcök önfeledten játszottak a játszótéren. A 15-20 fős felnőtt társaságnál alig volt csomag. Egy kis hátizsák és semmi más. Nők és férfiak is voltak közöttük, meg a kétévestől az ötévesig aprócska gyermekek.

Délutánra egyre többen gyülekeztek az autóbusz-állomás környékén. A helybeliek szerint a panziókban alszanak némelyek, mások a szabad ég alatt a Tisza parton. Naponta 80-100-an érkeznek, de akik előző nap jöttek, azok el is tűnnek. Erről magunk is megbizonyosodtunk, mivel délután hat óra tájban szinte egyik pillanatról a másikra eltűnt a hozzávetőlegesen nyolcvanfős társaság.. Nyilván valaki jött értük, no nem a városközpontba, ott nem láttunk senki olyasfélét, akiről feltételezhetnénk, hogy a zöldhatáron segíti átjutásukat.

A Belgrádból érkező buszról viszont valóban senki sem szállt le, csak a szíriaiak. Ahány férőhely volt a buszban, az mind velük volt tele. Egy ismerősöm mesélte, hogy Belgrádban nem lehet jegyet kapni a Szabadkára, illetve a Kanizsára induló buszokra. Ha mégis hozzájut az ember a menetjegyhez, a sofőrök előbb a menekülteket engedik be, azok megtöltik a busz hátsó részét, azután jöhetnek a hazai utasok. Állítólag a bevándorlók nem hajlandóak keveredni a hazai népséggel.

Magyarkanizsán a helybeliek azt mesélik, hogy nemcsak a menetrend szerinti buszokkal érkeznek, hanem a belgrádi utasforgalmi vállalat különjáratokat is indít, amelyeken csak az illegális bevándorlók utaznak. Azt is a magyarkanizsaiaktól hallottuk, hogy a helybeli taxisok nem merik szállítani a menekülteket, miután két taxistól már elvették a gépkocsiját, és bíróság elé kell állniuk, mert állítólag a határra szállították a menekülteket. Egyikük a sértettek közül viszont azt mondta, ő nem a határra vitte utasait, csak a horgosi autóbusz-állomásra, ott vették el civil ruhás rendőrök a taxiját. A helybeli taxisok helyett ezért érkeznek vidékről a taxik, amelyek viszont jól keresnek a menekülők nyomorán. Szabadkai, sőt pancsovai rendszámtáblás taxikat is láttunk itt.

Negyedik éve érkeznek a keleti országokból a menekülők. Szabadkán a téglagyár mellett elhasznált lábbeliben, piszkos ruhában lévő embereket találtunk mindig. Éhesek és agyongyötörtek voltak. Ezzel szemben akikkel Magyarkanizsán találkoztunk, mind tiszták, rendezetteknek látszottak. Öltözködésük szinte semmiben sem különbözött a hazai fiatalokétól. Megkérdeztük, hogyan lehetséges az, hogy két hónapja úton vannak, és ilyen rendezettek, tiszták. Egyikük azt mondta van, amit útközben kimosnak, de olyan ruhák is vannak, amit ha levetnek, eldobják, és vesznek másikat. Magunk is meggyőződtünk, hogy azok közül, akik megérkeztek Magyarkanizsára, mintegy 10-en azonnal a belvárosban lévő kínai boltba vették az irányt.

Magyarkanizsán főként szíriaiakkal találkoztunk. Valamennyien arra panaszkodtak, hogy éhezés, nyomor és háború van hazájukban. Többüket a hét elején visszatoloncolták a magyar rendőrök Szerbiába. Ők azt mondták, újra meg újra meg fogják próbálni az átkelést a zöldhatáron. Egészen addig, amíg nem sikerül átjutniuk. Nem mennek vissza, mert Szíriában nem lehet élni. Feltűnő, hogy Szabadkán az illegális bevándorlók igyekeznek láthatatlanok lenni, nem mennek csapatostól például a városba, viszont Magyarkanizsán rendkívül otthonosan érzik magukat. Semmilyen veszélyérzetük sincs. Olyan benyomásom volt, mintha ezeknek az embereknek már nem lenne vesztenivalója. Azt mondták, nem is maradt másuk, csak a puszta életük. Egy híres damaszkuszi zenész, zenetanár mesélte, hogy eladott minden elektronikus felszerelését, hogy útnak indulhasson. Otthon maradt a három lánya meg a felesége. Ő dolgozni akar, és segíteni az otthon maradottaknak, mondta.

A legtöbben Németországba, Svájcba vagy Svédországba szeretnének eljutni. Korábban a szabadkai téglagyárnál lévőek azt mesélték, hogy 6-8 hónapja vannak úton, sőt olyannal is találkoztunk, aki már két éve próbál eljutni Nyugatra, a Magyarkanizsán lévő szíriaiak két hónapos útról számoltak be. Az mondják, az egész út körülbelül 6000-8000 eurójukba kerül.

Szinte a magyarkanizsai menekültáradattal egyidejűleg lett nagyobb a mozgás Nagyaradanovácon is. Itt a lakosság arra panaszkodik, hogy letapossák a kerítéseket, ösvények vannak a vetésben. Nem találkoznak ugyan velük, mert éjszaka mennek, de a kutyák nagyon ugatnak, arról tudják, hogy sokan lehetnek. Bicskei Szilárdka arról mesélt, hogy csoportosan jöttek, nézték az autók rendszámát, és meglepődve állapították meg, hogy ez még nem Magyarország. Taxikkal viszik őket ki Nagyradanovácra, ott a helybeliek szerint megmutatják nekik, merre van a magyar határ, és mehetnek. Több kerítést is láttunk letaposva, a homokban nyomok vannak, látható, hogy tömegesen mennek az éj leple alatt, nem törődve azzal, hogy mi van előttük, követik az útirányt árkon-bokron át. Horváth Erika Nagyradanovácon a faluszéli boltban dolgozik. Ő is arról beszélt, hogy estefelé jelennek meg az illegális bevándorlók, majd eltűnnek az erdőben. Vásárolnak is időnként a boltban, kulturáltak, nem bántanak senkit. Incidens még soha sem történt. Farkas György viszont azt mesélte el, hogy az erdő alatt az utóbbi időben egyre többet járőrözik a rendőrség. Szemtanúja volt, amikor három rendőrautó is állt a háza előtt, s körülbelül harminc illegális bevándorló közeledett. S míg a rendőrök igazoltatták őket, aközben három taxi is érkezett újabb menekültekkel. Azt mondja, minden este nagy a forgalom a falu szélén.

Kókai Zoltán, a nagyradanováci helyi közösség tanácsának elnöke azt mondja, több gépkocsit is elkobzott már a rendőrség az utóbbi napokban. Ő is megerősítette, hogy éjszaka nagy a jövés-menés a faluban, és valóban a termelők fel vannak háborodva a károk miatt, de sajnos nem lehet rajtuk segíteni. Nincs olyan intézmény, amely kártalanítaná őket. Jártak már a biztosítóknál is a gazdák, de erre sajnos nincs biztosítás, mondta.

Nem hivatalos hírek szerint Görögország úgy döntött, hogy szabadon átengedi a területén lévő százezer menekülőt. Arról is érkeztek hírek, hogy a sorozatos hajókatasztrófák miatt egyre többen döntenek a szárazföldi menekülés mellett. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan és egyre nagyobb számban érkeznek majd hozzánk az illegális bevándorlók. Ezért a magyarkanizsai önkormányzat a belügyminiszterhez fordult, s azt kérte mind felszerelésben mind emberállományban erősítsék fel a magyarkanizsai rendőrséget.