2024. április 25., csütörtök
BÁCSGYULAFALVA

A plébános áthelyezését követelik

A bácsgyulafalvi Helyi Közösség Tanácsa közleménnyel fordult a nyilvánossághoz, amelyben a faluban tizennyolc éve szolgáló plébános távozását követelik, mert alkalmatlannak látják az iskolai hitoktatásban és hívőközösségben ráháruló feladatok ellátására. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt teljes terjedelmében közöljük:

„Egy közösség életében léteznek olyan események, történések, amelyekből kifolyólag sem a polgárok, sem pedig a polgárok által választott közösségi vezetők nem maradhatnak némák.

Ezért mi, a bácsgyulafalvi Helyi Közösség Tanácsának tagjai sem nézhetjük némán mindazon történéseket, amelyek közösségünk életében zajlottak az elmúlt hónapok során, mert a némaság által cinkosokká válnánk egy eseménysorban, amely sértő és megalázó mindannyiunk számára.

(Fotó: Fekete J. József)

(Fotó: Fekete J. József)

Felháborodással vettünk tudomást mindazon eseményekről, amelyek a helyi Kis Ferenc Általános Iskolában történtek, melyeknek főszereplője Pásztor Árpád helyi plébános volt az iskola hitoktatói alkalmazottjaként. Elfogadhatatlannak tartjuk azt az eseménysorozatot, amely folyamán Pásztor Árpád atya az elmúlt hónapokban számtalan incidens résztvevője volt az iskola falain belül, amelyek során iskolánk tanulói több alkalommal a fizikai bántalmazás szenvedő alanyai voltak, a mindennapos pszichikai tortúrákról már nem is beszélve.

Megelégedéssel nyugtáztuk a tényt, hogy a Szülők Tanácsa, az iskola vezetése az érintett szülők és gyermekek többségével fegyelmi eljárást indított Pásztor Árpád atya ellen, aki az eljárás folyamán beadta felmondását az iskolában. Teljes mértékben támogattuk és támogatjuk a szülőket, akik az egész folyamatról két alkalommal is levél formájában tájékoztatták msgr. dr. Pénzes János püspök urat, gyors és diszkrét megoldásra kérték, azaz Pásztor Árpád atya azonnali eltávolítására az iskolából és a bácsgyulafalvi egyházközösség éléről is.

Mindannyiunk számára világos, hogy Pásztor Árpád atya az elmúlt 18 évben nem tudott beilleszkedni a közösségünkbe és a 18 évet számos más, az iskolán kívüli különböző jellegű incidensek is terhelték. Egyértelmű számunkra, hogy Pásztor Árpád atya nem tudta felvállalni és főképp nem tudta ellátni azt a szerepet, amelyet a hívőközösség vezetőjeként el kellett volna látnia. Ezért a Helyi Közösség Tanácsa 2015. április 27-i döntésével összhangban május 4-én egy bizottság által leült a problémák megoldását közösen keresve Pásztor Árpád atyával egy megbeszélésre. Felkértük arra, hogy sürgősen kérje áthelyezését a püspök atyától, amely által egy másik közösségben, esetlegesen egy új esély keretében folytathatná küldetését. Ezáltal pedig esélyt adna a bácsgyulafalvi hívőközösségnek is arra, hogy egy új lelki vezetővel tegyen tanúbizonyságot hitének megtartó erejéről. A beszélgetésen elhangzott ígéret ellenére május 18-ig sem Pásztor Árpád, sem pedig az egyház más vezetői nem értesítették a Helyi Közösség Tanácsát bármilyen fejleményről.

Figyelembe véve azt, hogy Pásztor Árpád atya az iskolában való felmondása által elkerülte a fegyelmi eljárás keretében való felelősségre vonást, indirekt elismerve mindazon történések valóságát, amelyekből kifolyólag megállapíthatjuk, hogy alkalmatlan az iskolában való szerepvállalásra és ugyanilyen módon a közösségben, a hívőközösségben való szerepvállalásra sem alkalmas.

Mindezt figyelembe véve követeljük egyházi vezetőinktől az azonnali cselekvést, az állami szervektől pedig Pásztor Árpád iskolai incidenseinek a kivizsgálását.

Senki gyermekét nem érheti semmiféle jellegű fizikai, pszichikai jellegű incidens sem az iskolában, sem annak falain kívül.

Ezen közlemény tartalmát a Helyi Közösség Tanácsa egyhangúlag elfogadta” – áll a HK Tanácsa elnöke, Keszég Kornél kézjegyével ellátott közleményben.