2024. március 29., péntek
TENISZ

Đoković–Nadal már a négy közé jutásért

Pénteken kisorsolták a Roland Garros főtáblájának párosításait, vasárnap pedig az 1. fordulóval a küzdelmek is megkezdődnek a férfi- és a női mezőnyben egyaránt. A sorsolás értelmében a 28. születésnapját éppen pénteken ünneplő világelső Novak Đoković a finn Jarkko Nieminen ellen kezd, a 2. fordulóban a luxemburgi Gilles Müller vagy az olasz Paolo Lorenzi lehet az ellenfele, a harmadik körben az ausztrál színekben versenyző Bernard Tomić jöhet, a nyolcaddöntőben a francia Richard Gasquet vagy a dél-afrikai Kevin Anderson a legvalószínűbb rivális, majd a negyeddöntőben következhet az utóbbi évtized párizsi egyeduralkodója, Rafael Nadal, aki a kanadai Miloš Raonić sarokműtét miatti visszalépése után lett hatodik kiemelt, és került át Đoković ágára. Ha eljut eddig, és a spanyol salakkirály elleni 20:23-as mérlegét 21:23-asra módosítja, az elődöntőben Andy Murray következhet, míg a második kiemelt Roger Federerrel a döntőben mérkőzhet meg.

A 31. helyen kiemelt Viktor Troicki első ellenfele a német Jan-Lennard Struff, a 2. fordulóban a Simone BolelliSteve Darcis olasz–belga párharc győztesével mérkőzhet meg, a harmadik körben a 7. kiemelt David Ferrer jöhet, és ha eljut a nyolcaddöntőig, ott a horvát Marin Čilić lehet a riválisa, az esetleges negyeddöntőben pedig Murray-vel futhat össze.

Dušan Lajović az argentin Maximo Gonzalezzel mérkőzik meg az első körben, a 2. fordulóban pedig a svájci Stan Wawrinkával nézhet farkasszemet. Filip Krajinovićnak már az 1. fordulóban nehéz dolga lesz, hiszen a 17. helyen kiemelt belga David Goffinnal hozta össze a sorsológép.

Ha az első nyolc kiemelt jutna a negyeddöntőbe, ott a következő párosításokat láthatnák a nézők: Đoković (1.)–Nadal (6.), Murray (3.)–Ferrer (7.), Nisikori (5.)–Berdych (4.), Wawrinka (8.)–Federer (2.).

A női mezőnyben a legmagasabban rangsorolt szerbiai teniszező a 7. kiemelt Ana Ivanović, aki az első körben a kazah Jaroslava Svedova ellen lép pályára, a másodikban a cseh Petra Cetkovská és a japán Miszaki Doj összecsapásának győztese várhat rá, míg a 3. fordulóban ellenfele akár honfitársa, Bojana Jovanovski is lehet, aki az ukrán Leszija Curenko ellen kezd, a 2. fordulóban pedig a 11. kiemelt francia Caroline Garciával mérheti össze erejét. Ugyanezen az ágon szerepel Aleksandra Krunić is, aki legelőbb a negyeddöntőben keresztezheti Ivanović vagy Jovanovski útját, addig azonban az első körben le kell győznie a kazah Julija Putincevát, a 2. fordulóban a Janina WickmayerElina Szvitolina párharc továbbjutóját, majd a harmadikban nagy valószínűséggel a 14. kiemelt lengyel Agnieszka Radwanskát, a nyolcaddöntőben pedig a 3. kiemelt román Simona Halepet.

A 25. kiemelt Jelena Janković selejtezőből érkező ellen kezd, majd a Manon ArcangioliIrina Falconi francia–amerikai párharc győztese várhat rá, a 3. fordulóban pedig valószínűleg az 5. kiemelt dán Caroline Wozniacki lehet az ellenfele. Ha eljut a negyeddöntőig, ott találkozhat az első kiemelt Serena Williamsszel, aki szintén selejtezős ellen rajtol, majd a német Anna-Lena Friedsam következhet az amerikai számára, a 3. fordulóban pedig a 27. kiemelt fehérorosz Viktorija Azarenkával nézhet farkasszemet.

A főtábla egyetlen magyarjával, Babos Tímeával nem volt kegyes a sorsolás, hiszen első riválisnak a 11. kiemelt német Angelique Kerbert kapta, ha bravúrt visz végbe, a második körben a Casey DellacquaAlja Tomljanović ausztrál párharc győztese következhet, a 3. fordulóban a 21. kiemelt spanyol Garbine Muguruzával futhat össze. Kimagasló teljesítmény esetén egy másik spanyol, a 8. kiemelt Carla Suárez-Navarro várhat rá a nyolcaddöntőben, a negyeddöntőben pedig a másodikként rangsorolt orosz Marija Sarapova.

Ha a női mezőnyben a legmagasabban rangsoroltak jutnának a negyeddöntőbe, annak így nézne ki a párosítása: S. Williams (1.)–Wozniacki (5.), Kvitová (4.)–Bouchard (6.), Halep (3.)–Ivanović (7.), Sarapova (2.)–Suárez-Navarro (8.).