2024. március 29., péntek

Budapest Folk Fest hat helyszínen

Hat helyszínen, a Fonó Budai Zeneházban, az A38 hajón, a Kobuci kertben, a Hagyományok Házában, a Nagytétényi kastélyban és a Budatétényi Rozáriumban rendezik meg idén a Budapest Folk Festet június 10-től 14-ig.

A Fonó 2010 óta minden évben megrendezi a folk fővárosi ünnepét, bemutatva a népzene és világzene legnevesebb hazai és határon túli képviselőit, valamint ragos külföldi művészeket. A folk nem csak hagyományőrzés, múzeumi látnivaló, sokkal inkább az egyik legéletképesebb, folyamatos fejlődésben, változásban lévő friss műfaj, amelyből megannyi más stílus táplálkozik, folyamatosan gazdagítva egymást - szerepel Horváth László fesztiváligazgató MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

A Budapest Folk Fest idén világzenei folkszínpaddal tölti meg a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek 10. Találkozóját, amely a Budatétényi Rozáriumban lesz.

A külföldi vendégek közül kiemelkedik a világhírű iráni származású, Berlinben élő ütős, Mohammad Reza Mortazavi, aki június 11-én csütörtökön este lép színpadra az A38 tetőteraszán. Őt legutóbb Lajkó Félix februári Müpa-koncertjének vendégeként láthatta-hallhatta a hazai közönség. A két fiatal észak-morvaországi csellistalány, Andrea Konstankiewicz-Nazir és Dorota Barová által alkotott cseh Tara Fuki június 14-én vasárnap a Budatétényi Rozáriumban játszik. A duó különleges hangszerelését különleges előadásmód és zenei érzékenység kíséri, a stílusban dzsessz, világzene és klasszikus muzsika ötvöződik. Szintén a Budapest Folk Fest vendége lesz a lengyel Muzykanci, amely 13-án szombaton játszik, szintén Budatétényben. A legnagyobb világzenei fesztiválokon fellépő, számos díjat nyert együttes repertoárját a lengyel népzenéből éppúgy meríti, mint a zsidó, cigány és balkáni muzsikákból.

A fesztivál a hazai világzenei színtér színét-javát felvonultatja öt napon át, közük lesz a Muzsikás, a Romano Drom (mindkettő június 13-án Budatétényben), az Eszterlánc (a Kobuci kertben), Both Miklós és Szokolay Dongó Balázs (az A38 tetőteraszán), a Buda Folk Band, a Dresch Folk Quartet (mindkettő Budatétényben június 14-én), Ferenczi György és a Rackajam, Lajkó Félix, Balázs János (mindhárom a Nagytétényi Kastélymúzeumban), a Söndörgő, a Kerekes Band és a Góbé (Budatétényben).

A Budapest Folk Fest június 10-én szerdán kezdődik a Fonó Budai Zeneházban egy nyitógálával, amely egyben a Fonó évadzárója. Fellép a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekar Jámbor István "Dumnezeu" csávási prímással. Ezen a napon a Hagyományok Házában Felsütött a nap az égre címmel népzenei karaoke lemezbemutató koncert lesz a Hungarian Folk Embassy és vendégei részvételével.