2024. április 20., szombat

A menekültek mentésére szólította fel az ENSZ-főtitkár a délkelet-ázsiai országokat

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította szombaton a délkelet-ázsiai országokat, hogy mentsék meg a térség tengerein hánykolódó menekültek életét, és egyúttal próbálják meg megszüntetni a menekültválság okait. Migrációs szakemberek és emberi jogi aktivisták szerint május 10. óta - részben nemzetközi nyomásra - több mint 3600 mianmari rohingja és bangladesi menekültet fogadott be Indonézia, Malajzia és Thaiföld, de így is még több ezren vesztegelnek számos hajón a térségben. A muszlim vallású rohingják évtizedek óta diszkriminációban élnek Mianmarban. Az utóbbi években a többségi buddhisták támadásai miatt tömegesen kezdtek menekülni a lakóhelyükről, a vietnami háború óta nem látott exodus kezdődött. Három év alatt mintegy százezer rohingja férfi, nő és gyerek hagyta el otthonát.

A vietnami látogatáson tartózkodó ENSZ-főtitkár beszámolt arról hanoi sajtóértekezletén, hogy beszélt a térségbeli érintett országok - egyebek között Mianmar, Malajzia és Thaiföld - vezetőivel, és arra kérte őket, hogy kutassák föl és mentsék meg a tengeren veszteglő menekülteket, valamint készítsenek terveket befogadásukra. "Minden veszélyben lévőt meg kell menteni, de egyúttal nem szabad őket visszaküldeni veszélyes körülmények közé" - jelentette ki Ban Ki Mun.

Malajzia és Indonézia szerdán megállapodott abban, hogy ideiglenesen befogadják az embercsempész-hajókon veszteglő menekülteket, ha nemzetközi szervezetektől segítséget kapnak ahhoz, hogy egy éven belül visszaszállíthatják őket hazájukba. Malajzia csütörtökön négy hajóval kezdte el a kutatást, valamint készenlétbe helyezett további hajókat és helikoptereket.

De most első ízben Mianmar is részt vett menekültek mentésében, mert az ország haditengerészete pénteken biztonságba helyezett több mint kétszáz bangladesit.