2024. április 25., csütörtök

Stamenov a nyolcadik, Csemer a huszonkettedik fellépő (VIDEÓ)

Szombaton rendezik az osztrák fővárosban a 60. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét, amelyben 27 ország előadója lép színpadra, köztük a magyar Csemer Boglárka Boggie Wars For Nothing című dalával, valamint Szerbia képviselője, Bojana Stamenov is, aki a Beauty never lies című dallal jutott a fináléba.

A döntőben a Wiener Stadthalléban elsőként a Szlovéniát képviselő Maraaya adja elő Here for You című dalát. A keddi elődöntőből a fináléba került Csemer Boglárka Boggie száma, a Wars For Nothing 22.-ként hangzik el a 27-es mezőnyben, míg Bojana Stamenov nyolcadikként áll majd színpadra.

A rajtsorrendet az EBU főellenőre, Jon Ola Sand és az EBU referencia csoportjának elnöke, Dr. Frank-Dieter Freiling hagyta jóvá. A műsort megszakító kis beszélgetős szünet a 14-es osztrák produkció után lesz a terv szerint, de ez még változhat.

1. Szlovénia
2. Franciaország
3. Izrael
4. Észtország
5. Nagy-Britannia
6. Örményország
7. Litvánia
8. Szerbia
9. Norvégia
10. Svédország
11. Ciprus
12. Ausztrália
13. Belgium
14. Ausztria
15. Görögország
16. Montenegró
17. Németország
18. Lengyelország
19. Lettország
20. Románia
21. Spanyolország
22. Magyarország
23. Grúzia
24. Azerbajdzsán
25. Oroszország
26. Albánia
27. Olaszország

A pontszámokat az egyes országok nemzeti zsűrijének – a péntek esti főpróbán leadott – szavazata, valamint a tévénézőktől a verseny applikációján, telefonon és/vagy sms-ben az utolsó dal elhangzását követő 15 percben érkezett voksok által kombinált eredmény adja ki (saját országra nem lehet szavazni). Az Eurovíziós Dalfesztivált eddig a legtöbbször – hétszer – Írország nyerte meg. A Duna tévé és az RTS 21 órától élőben közvetíti a döntőt a helyszínről.