2024. március 28., csütörtök

Tízmillió dinár tömegtájékoztatásra Zomborban

Két pályázatot is hirdetett a város a közérdekű tömegtájékoztatás részfinanszírozására, egyiket a kisebbségi nemzeti közösségeket megszólító, a másikat a fogyatékkal élők problémáival is foglalkozó projektumok megvalósítására.

A kisebbségi tájékoztatásra 3 millió dinárt szánt a város. Ezt az összeget a korábbi években, miután kiebrudalták a költségvetési fogyasztók sorából, a Dunatáj hetilap kapta a pályázatokon, ami elegendőnek is bizonyult szerény körülmények közti működéséhez. Most viszont gyökeres fordulat történt, még öt pályázó osztozik az eszközökön, így a Dunatájnak mindössze 1,6 millió dinár jutott. Ennyi pénzből a lap képtelen lesz fönntartani magát, így most az alapítójának, a Magyar Polgári Kaszinónak kell elgondolkodnia a lap sorsa fölött.

A kisebbségi sajtónak szánt támogatásból a pályázatokat elbíráló szakmai bizottság javaslatára jutott a Somborske novine hetilap Magyar Mozaik oldalának (300 000), a Zombori Rádiónak a magyar, horvát, bunyevác és roma nyelvű tájékoztató műsoraira (300 000), az őrszállási Vladimir Nazor Horvát Művelődési Egyesületnek rádióműsor készítésére (100 000), a szabadkai székhelyű Bunyevác Tájékoztatási Központ Zombor bunyevácul elnevezésű projektumára (400 000), és az RTV Radio Sreće Kft. Vendégszoba című műsorára (300 000).

A közszolgálati tömegtájékoztatás támogatására, különös tekintettel a fogyatékkal élők informálására meghirdetett pályázaton kilencen szerepeltek eredményesen, köztük a két helyi televízió, három lokális rádióadó, egy internetes hírportál. Újonnan került a nyertesek közé a Somborske novine, amely privatizálása óta nem kapott városi támogatást, illetve a zsidó hitközség.

A sikeresen pályázók között szerepel az apatini Unija plus vállalat, mégpedig félmillió dinárral. Különös, hogy egy olyan cég jut támogatáshoz a városi kasszából, amelynek nincsen műsorszórója a város területén. A SOinfo.org portál, amely egyébként a legkevesebbet nyerte a pályázaton, 300 000 dinárt, utánajárt az apatini cégnek, és arra jutott, hogy a vállalat vezetője egyben a Szerb Haladó Párt apatini szervezetének is a vezető politikusa. Az Unija plus számlája az utóbbi tizenegy hónapban zárlat alatt áll, mégpedig 700 000 dináros összegre. A hírportál fölveti, hogy a pályázatokat elbíráló bizottság egyáltalán el se fogadhatta volna ezt a kérelmet, hiszen a kiírás szerint a kérelmezőnek bár a projektum 20 százalékát magának kell finanszíroznia, ám hogyan tehetne eleget ennek a kötelezettségnek egy mintegy egy éve blokád alatt álló pályázó?

A következő napokban bizonyára közérdekű téma lesz a városban a médiatámogatás elosztása.