2024. április 26., péntek

Ballagók parádéja Topolyán is

Az esős időjárás ellenére is megszervezték a Rendezvények téren

A három topolyai középiskola, a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola, a Sinkovics József Műszaki Középiskola és a Mezőgazdasági Iskola 225 végzőse május 22-én – első alkalommal – csatlakozott az Európa-szerte szervezendő Ballagók parádéja elnevezésű megmozduláshoz.

Pénteken, pontosan délben, tíz európai ország végzőseivel együtt, az Európai Quadrille Táncfesztivál keretében szinkrontáncot adtak elő Johann Strauss Denevér című zeneművének egy részletére, ugyanazon koreográfiát követve. A rendezvény célja azt volt, hogy a 2011-ben felállított Guiness-rekordot, amikor is 33 202 ballagó táncolt együtt nyolc országból, megdöntsék. Szerbia tizenegyedik alkalommal vett részt az akcióban, az első város és képviselői, akik hozzájárultak a megmozdulás sikerre viteléhez, Kraljevo volt. Az érettségiző tanulók táncát, amelyet ezúttal is az ismert kellékekkel: egyszínű trikókban, esernyőkkel adtak elő, Topolyán, a Rendezvények téren, a borult, esős idő ellenére nagyszámú közönség élvezte, köztük a fiatalok hozzátartozói mellett a topolyai tanintézmények vezetői és tanárai, az önkormányzat képviselői. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Kislinder Gábor, Topolya polgármestere is, aki beszédet is intézett a performanszban résztvevő végzősökhöz:

– Engedjétek meg, hogy ezen a különleges napon, különleges tisztelettel köszöntselek benneteket az önkormányzat nevében. Nem sok hasonló alkalom van az ember életében, amikor válaszúthoz ér – fogalmazott a községi elnök, majd kiemelte: a helyzetet, amikor a múlt, a jelen és a jövő egyetlen pillanatba sűrűsödik össze, az emlékektől való búcsúzás és a megvalósításra váró álmok tervezése egyaránt jellemzi.

– Nincsen szebb kora az emberiségnek, mint az ifjúság évei. Olyan barátságok köttettek, melyek elkísérnek benneteket az elkövetkező években. Olyan gyökerekkel rendelkeztek, melyek biztonságot nyújtanak nektek, és most olyan szárnyakat kaptok, amelyek, ha szeretnétek, messzire repítenek el benneteket. Kívánom, hogy sikeresen helytálljatok az érettségi vizsgákon, és sikeres továbbtanulást kívánok. A felvételiken bizonyára a mi diákjaink jól fognak teljesíteni. Szüleitekkel, tanáraitokkal

együtt szurkolunk nektek! – emelte ki Topolya első embere.

A topolyai Ballagók parádéjának szervezői között volt Topolya önkormányzata, a jagodinai Luna táncklub, a szlovéniai Táncszövetség, valamint a topolyai középiskolák. A programot, a maga teljességében, élőben közvetítette a Beograd 202 Rádióállomás. A diákok, akik érdeklődést mutattak, a Panda Áruház előtt pénteken, 13 órától az ünneplést folytathatták. Akkor már rézfúvós zenekar dallamaira. Mindhárom középiskolában jövő pénteken, vagyis május 29-én szervezik meg a végzős középiskolások ballagását. A Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola szervezésében az ünnepi program aznap 12 órakor lesz a Csáki Lajos-iskola sportcsarnokában. A Sinkovics József Műszaki Középiskola szervezésében ugyancsak a jövő pénteken, 10 órától a Művelődési Ház moziteremében zajlik majd a végzősök búcsúztatása. A Mezőgazdasági Iskolában az iskola tornatermében 10.45 órakor kezdődik az ünnepség.