2024. április 18., csütörtök

Az idén 225 millió dinárt költenek a Népszínházra

A tartomány mellett a köztársaság és az önkormányzat is segít az építkezésben – A pénzt az új épületrész lezárására költik majd
Bojan Pajtić: A köztársaság nyolc éven át nem kapcsolódott be a Népszínház építésébe (Fotó: Molnár Edvárd)

Bojan Pajtić: A köztársaság nyolc éven át nem kapcsolódott be a Népszínház építésébe (Fotó: Molnár Edvárd)

A tartomány újabb 145 millió dinárral támogatja a szabadkai Népszínház építését, az erről szóló jelképes csekket Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke tegnap adta át Maglai Jenő polgármesternek. A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság támogatása mellett a köztársaság és az önkormányzat is elkülönített pénzeszközöket a Népszínházra, így még az ősz beköszönte előtt megkezdődhet az építkezés ötödik fázisa is.

Blau Péter, a Városépítési Igazgatóság igazgatója elmondta, jelenleg a munkálatok negyedik fázisának végén járnak, melyet teljes egészében tartományi eszközökből finanszíroztak.

– A negyedik fázisban a régi, védett épületrészen folyt a munka, mely magába foglalja a tetőszerkezetet, a homlokzatot, nyílászárók beépítését, és megkezdték az oszlopok vakolását is. Ebben a fázisban hátravan még a homlokzat festése, mellyel lehetővé válik a Népszínházat körülvevő kerítés nagy részének az elbontása, így jelentősen szebb lesz a városkép is, a régi épületrész belterén azonban csak a gorombább munkálatokkal vagyunk meg, vagyis elkészült a villanyszerelés és a fűtőrendszer egy része. Az ötödik fázis az épület új részén folyik majd, pontosabban teljes mértékben lezárjuk az épületet, vagyis lefedjük a tetőt, dolgozunk majd a Korzóra és a zöld szökőkútra néző homlokzaton, és mindenfelé beépítjük a nyílászárókat – mondta az igazgató.

– A munkálatok egyrészt az épület megóvását is szolgálják, másrészt lehetővé válik, hogy a beltéri munkálatokat egész évben végezhessük. Ez nemcsak az installációk beszerelését jelenti, hanem akkor már a berendezéssel is törődhetünk, habár hozzá kell hogy tegyem, hiába dolgoztunk ki ütemterveket, azok megvalósulása a rendelkezésre álló pénzösszegtől függ majd – mondta Blau, kiemelve, szeretnék, ha minél hamarabb sikerülne egy színházteremmel elkészülni és azt használatba helyezni, illetve a régi rész belterét befejezni, ahol a többi között a bálterem és a kiállítási terem is helyet kap majd.

Miután Bojan Pajtić átnyújtotta a jelképes csekket a város első emberének, elmondta, habár a megállapodás szerint a tartománynak és a köztársaságnak 45-45 százalékban kellett volna támogatnia a Népszínház építését, az elmúlt években csupán a tartomány folyósított pénzt erre a célra, örömét fejezte ki azonban, hogy köztársasági szintről is ígértek támogatást, majd hozzátette, a jövőben a támogatás mértékét tovább kell növelni, hogy mielőbb befejeződjön az építkezés.

– A most rendelkezésre álló pénzből lehetőség lesz az épület külső részét olyan állapotba hozni, hogy a látvány nem csúfítja tovább a központot egy olyan városban, mely kivételesen szép, mely a szecesszióról híres, s remélhetőleg a köztársaság a jövőben sokkal nagyobb mértékben vesz részt ebben a projektumban, habár aggodalomra ad okot a tény, hogy nyolc éven át nem kapcsolódtak bele a Népszínház építésébe – mutatott rá Pajtić.

Maglai Jenő megköszönte a tartomány újabb nagy összegű támogatását, mely lehetővé teszi, hogy hatékonyan és intenzíven folytatódjanak a munkálatok.

– A tartomány 145 millió dinárral segít, a köztársaság 55 millió dinárt, az önkormányzat pedig további huszonötmillió dinárt hagyott jóvá a Népszínház építésének folytatására. Remélem, a jövőben is együttesen fogjuk finanszírozni ezt a projektumot, s a 2018. év végéig el is készül az új Népszínház – mondta a polgármester.

A tartományi kormány elnöke szabadkai látogatása alkalmával megtekintette a Gerontológiai Központot és a Szabadkai Közkórházat is, és mindkét intézmény vezetőjének átnyújtott egy-egy csekket, mellyel a tartomány a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságon keresztül támogatja azok fejlesztését. Az elnök rámutatott, az elmúlt években a tartományi kormány nagy figyelmet fordított az infrastruktúra kiépítésére Szabadkán, és a Tartományi Nagyberuházási Alapon keresztül, mely immár Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságként működik, több mint hárommilliárd dinárt fektettek be ide, aminek köszönhetően több fontos objektum is megépült, megújult, például a fedett uszoda, de befektettek a kisbajmoki ipari zónába vagy a távfűtőrendszerbe. Csak az idén a Nagyberuházási Igazgatóság által kiírt pályázatokon keresztül 271 millió dinárt hagytak jóvá Szabadkának az utak, a víz- és szennyízhálózat bővítésére, az egészségügy fejlesztésére és a Népszínház munkálatainak folytatására is.

A tartomány a Gerontológiai Központ homlokzatának felújítását és a hőszigetelését támogatta, a Városi Közkórház igazgatója pedig egy 48 millió dináros jelképes csekket vehetett át, mely lehetővé teszi a röntgenosztály felújítását, a digitalizálást, ezenkívül megújul a műtő és a Mesterséges Megtermékenyítési Központnak is vesznek felszereléseket.