2024. április 25., csütörtök

Ballagtak a bánáti kollégisták

Ballagás volt szerdán a bánáti katolikus szórványkollégiumokban. A nagybecskereki Leánynevelő Intézet kápolnájában megtartott szentmisén a Boldogasszony Iskolanővérek Nagybecskereki Leánykollégiumának 12 növendéke köszönt el Julianna, Regina és Gizella nővértől, a muzslyai Emmausz fiúkollégium 13 lakója pedig a Mária Neve plébániatemplomban bemutatott ünnepi szentmisén köszönt el Kalapis Stojan atyától, Gabona Ferenc és Gerdof Zsolti nevelőtanártól, valamint kollégista társaiktól.

Tanultak, de nevelésben is részesültek – a Boldogasszony Iskolanővérek Nagybecskereki Leánykollégiumának 12 növendéke (Fotó: Kecskés István)

Tanultak, de nevelésben is részesültek – a Boldogasszony Iskolanővérek Nagybecskereki Leánykollégiumának 12 növendéke (Fotó: Kecskés István)

A Boldogasszony Iskolanővérek Nagybecskereki Leánykollégiuma 1995-től fogadja a továbbtanuló leányokat, 2002-ben pedig Muzslyán megnyílt az Emmausz fiúkollégium is. Kezdetben voltak, akik attól féltek, hogy majd nem lesz elég továbbtanulni vágyó fiatal Bánátban. Ma a Nagybecskereken tanuló magyar középiskolásoknak csaknem a fele ebben a két kollégiumban lakik. Sőt, újabban már bácskai kollégisták is vannak.

– Ezt a feladatot mindenképpen folytatni fogjuk. A püspökség és a szerzetesek együtt azon törekszünk, hogy mindenki, aki szeretne tanulni – tanulhasson is. Fontos, hogy a fiataljaink fejlődjenek, fontos, hogy ha akarnak, eljussanak, ameddig csak lehet. És ami még fontosabb, hogy utána diplomásként itt maradjanak velünk, és segítsék a megmaradásunkat – mondja dr. Német László SVD, nagybecskereki megyéspüspök.

Gizella és Margit nővérek annak idején 13 lánnyal indították be a leánykollégiumot. Az idén 44 diák lakhatott a nagybecskereki épületben, tízen pedig a muzslyai házban kaptak szállást.

– Amivel most útra bocsátottam őket, az gyakorlatilag három szó köré csoportosítható: a magyarság, a kereszténység és a közösség. Hogy ne felejtsék el magyar gyökereiket, hiszen azt nem is lehet elfelejteni. Ebből kell nekik táplálkozni, bárhová is viszi őket az élet. A családjuk itt van, itt születtek, ebben a kultúrában nevelkedtek. Az életük része kitörölhetetlenül – nyilatkozta Julianna nővér, aki tavaly augusztusa óta vezeti a leánykollégiumot.

Fájó, de reményteli búcsú – a muzslyai Emmausz fiúkollégium 13 ballagója Kalapis Stojan atyával és nevelőtanáraikkal (Fotó: Kecskés István)

Fájó, de reményteli búcsú – a muzslyai Emmausz fiúkollégium 13 ballagója Kalapis Stojan atyával és nevelőtanáraikkal (Fotó: Kecskés István)

A bánáti szülőknek nagy segítséget nyújtanak a katolikus kollégiumok. Gyerekeik jó körülmények között, anyanyelvükön tanulhatnak. Ahogy a tordai Csipa Erika mondja, a lányok jó nevelést kapnak, a szülők pedig biztonságba érezhetik a gyerekeiket. A lányok többsége itthon szándékozik folytatni a tanulmányait. Mint mondják, a tanulás mellett számos egyéb tevékenységben volt részük, ami majd nyilván hiányozni fog nekik.

Az Emmausz fiúkollégiumban 13 ballagó volt, többségük kitűnő tanuló. Nevelőik bíznak abban, hogy folytatják tanulmányaikat, és az egyetemen is helytállnak. Eddig 138 kollégistájuk érettségizett le valamelyik nagybecskereki iskolában. Kalapis Stojan atya szalézi szerzetes, kollégiumvezető, azzal az üzenettel kísérte őket ki, hogy mindent a jó Isten nevében csináljanak, mert akkor az eredményt is hoz, úgy a munkájuk végzésében, mint pedig a családi életükben.

Őszre a nagybecskereki leánykollégiumban 15, a muzslyai fiúkollégiumba pedig 13 kollégistát vesznek fel. Ez utóbbiban a létszám nagyobb is lehet, mivel – anyaországi segítségnek köszönhetően – várhatólag az idén elkészül a kollégium új épületszárnya.