2022. május 20., péntek
OLIMPIA-2024

Római rendezés esetén a Colosseumban adnák át az érmeket

Amennyiben Róma elnyeri a 2024-es nyári olimpia rendezési jogát, úgy a világhírű Colosseumban rendeznék az éremátadási ünnepségeket - ígérte meg Ignazio Marino főpolgármester, aki pénteken találkozott Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével.

A fogadáson jelen volt többek között Sergio Mattarella köztársasági elnök és Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke is.
Marino hangsúlyozta: szeretnék úgy felújítani a Colosseumot, hogy ott rendezhessék meg a ceremóniákat, mint az ókorban. Bach viccesen hozzátette: oroszlánokat ezért nem engednek be.
A rómaiak tervezik, hogy más történelmi helyszíneken is legyenek az ötkarikás játékokkal kapcsolatos események.
Matteo Renzi miniszterelnök decemberben jelentette be, hogy Róma megpályázza a 2024-es olimpia rendezési jogát.
A NOB elnöke szerint jó esélye van az olasz fővárosnak, hiszen régen látott egység van a kandidálás mögött mind a helyi sportvilág, mind pedig a politika részéről.
Luca di Montezemolo, a kandidáló bizottság vezetője, a Ferrari korábbi elnöke szerint éppen az összhang lehet pályázatuk ereje. Kiemelte: Róma az egyetlen jelentkező, amely a művészetet, a kultúrát, a sporthagyományokat, az innovációt és a technológiát egységbe tömöríti, és a csapatszellem is erős.
Róma mellett mostanáig Boston, valamint a német "háziversenyben" győztes Hamburg jelezte, hogy versenybe száll a 2024-es olimpiáért. Párizs mellett Baku, Doha és Isztambul érdeklődik, hasonló szándékot jelzett korábban Durban is, amely azonban időközben - úgy tűnik - letett a kandidálásról. A dél-afrikai sportminiszter februárban irreálisnak nevezte a jelentkezést.
A Magyar Olimpiai Bizottság a február 6-i közgyűlésén döntött úgy, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, hogy vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét.