2024. április 23., kedd

Eurovíziós találgatások

Mindenkit kellemesen meglepett, hogy a többség által esélytelennek tartott Csemer Boglárka, az idei Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi résztvevője kedden bejutott a nemzetközi rendezvénysorozat döntőjébe. Mert valljuk be őszintén, a Parfüm című szerzeménnyel, de elsősorban videoklipjével elhíresült énekesnő globális problémákról szóló War for Nothing című szerzeménye nem egy tipikus Eurovíziós Dalfesztiválra való szerzemény. Egyrészt azért, mert a giccs és a hiúság nemzetközi vásárán kevés „világmegváltó” dal aranyozódott be ez idáig. Utoljára talán 1982-ben, a németországi Nicole volt az, aki egy hasonló tematikájú szerzeménnyel hódította meg Európát, azóta pedig óriásit változott a világ, s a dalfesztivál iránt rajongó közönség ízlés(telenség)e is.

Mert hát az igényes szakmai körökben a megmérettetésnek nagyjából akkora az értéke, mint példának okán egy alsószárkúpi böllérfesztivál lakodalmas zenekarai megmérettetésének. A fesztivál nézői és a versenyző országok pedig többnyire rosszabbnál rosszabb zenék közül választják ki a legkevésbé borzasztót, s a fellépők pedig kénytelenek valami különlegességgel megspékelni produkciójukat ahhoz, hogy felhívják az emberek figyelmét magukra. Ékes példája ennek a finn metálbandának, a Lordinak a sikere néhány évvel ezelőtt, vagy pedig a tavalyi győztes, Conchita Wurst diadala. Márpedig Bogi, a dalával együtt pont a szerénység, az őszinteség és bizonyos tekintetben a puritánság megtestesítője az idei fesztiválon. Az ilyesmivel előrukkolni pedig rendkívül merész dolog, csak éppen nem túlzottan nyerő, s akkor még az olykor politikai alapon azért szemben álló, de a zenei testvériség és egységet azért hagyományosan ápoló országok összeborulásából eredő egymásra szavazásból származó esélyegyenlőtlenséget számba sem vettük.

Egyszóval nem lesz könnyű dolga a magyar énekesnőnek, de ettől függetlenül mindenképpen szurkoljunk neki, nemcsak azért, mert magyar, hanem azért is, mert a War for Nothing egyike azon kevés szerzeménynek, amely a biztos befutóként induló, a keddi középdöntőben viszont csúfosan kieső finn Perti Kurikan Nimipäivät punkzenekar fellépése mellett egyedi hanggal rukkolt elő az idei mezőnyben. A többi pedig már a dalfesztiválon induló országok, no meg a közönség jóakaratán, de mindenekelőtt a voksolásán múlik.