2024. április 23., kedd

Megvigasztalt málnatermesztők

Egyezségre jutottak a gazdák és az agrártárca

Snežana Bogosavljević Bošković mezőgazdasági miniszter tegnap fogadta azoknak a szerbiai málnatermesztőknek a képviselőit, akik ültetvényeit az elmúlt napokban súlyos jégverés érte. A tárgyaló felek öt pontban állapodtak meg.
A Mezőgazdasági Minisztérium bizottsága ígéretet tett, hogy gyorsított eljárással felbecsülik a jégverés okozta károkat. A minisztérium és az illetékes szakszolgálatok szakértői javaslatot tesznek a termelőknek, miként enyhíthetnének a károkon. A miniszter személyesen jár el annak érdekében, hogy a helyi önkormányzatok vezetői mielőbb készítsenek jelentést a károkról, s ezt megerősítés céljából adják át a bizottságnak. Megvitatják annak a lehetőségét is, hogy a termelőket közvetlen módon, pénzátutalással kárpótolják. A Belügyminisztérium rendkívüli helyezetekkel megbízott részlege pedig megerősíti a jégvédelmi rendszert, és a korábbiaknál szorosabb együttműködést alakít ki a bosznia és hercegovinai jégelhárítókat irányító kollágákkal.

A tárgyaláson szó esett a málna idei évi felvásárlási áráról is. Megállapodtak abban, hogy még a szüret előtt megbeszéléseket folytatnak, nehogy megismétlődjön a tavalyi helyzet, amikor nem egységes áron történt a felvásárlás – mondta Dorivoj Radović, a szerbiai málnatermesztők elnöke.
Zoran Todorović, Arilje község elnöke is elégedettségének adott hangot.
– A miniszter gondoskodott arról, hogy minden illetékes jelen legyen a megbeszélésen, és megígérte, hogy a következő kormányülésen felhozza a kártalanítás problémáját – mondta Todorović.

– A jégverés katasztrofális károkat okozott a Zlatibor és a Golija hegyek lejtőin – nyilatkozta Božo Joković, a nyugat-szerbiai Arilje községi Eko voćar gyümölcstermesztő-egyesület elnöke a málnatermesztők és a Mezőgazdasági Minisztérium képviselőnek a találkozóján. A gyümölcstermesztők egyesületének elnöke kifejtette, hogy a kárt a jégelhárító rakéták hiánya okozta, illetve az, hogy nem volt rá pénz.
Željko Radošević, a Mezőgazdasági Minisztérium államtitkára kifejtette, jelenleg nem létezik teljesen biztonságos jégvédelmi rendszer, ezért a Mezőgazdasági Minisztérium új törvény kidolgozását és elfogadását szorgalmazza. Remélhetőleg 5–10 napon belül a parlamenti képviselők előtt lesz az új törvényjavaslat – ismertette Radošević.
A múlt héten a Belügyminisztérium rendkívüli helyezetekkel megbízott részlegének és a Köztársasági Meteorológiai Intézetnek a képviselői figyelmeztettek, hogy a szerbiai jégvédelmi rendszer kritikus állapotban van. Az illetékesek felhívták a figyelmet, hogy nincs elég rakéta, és április 15-e, a jégesőidény kezdete óta még mindig nem írták alá a szükséges beszerzési szerződéseket.
A jégvédelem hatékony működéséhez Szerbiának 20 ezer rakétára lenne szüksége, ezzel szemben csak 7 ezerrel rendelkezik. A jégeső szezonja október 15-éig tart.