2024. március 19., kedd

Halott rendszer

A szerb közvéleményt ismét kínosan megnevettette az igazságszolgáltatás. Egyrészt a bíróság felmenti a zimonyi klán új vezetőjeként megjelölt Luka Bojovićot, másrészt pedig elfogadja a vádiratot Saško Bogeski ellen, aki saját házában ölte meg a rátámadó betörőt. Mindkét eljárás még messze van a végétől, mert Bojovićot nem mentették fel jogerősen és az ügyészség fellebbezni fog, míg Bogeski ellen épp hogy csak vádat emeltek. Mindemellett megmarad a keserű szájíz és felmerül a felelősség és a szakmaiság kérdése.

Ugyanis Bojovićot és társát, Vladimir Milisavljević Budalát Spanyolországban elítélték, Szerbiában pedig felmentették. Hogy a dolog még ironikusabb legyen, az illetők ellen Spanyolországban a szerb szolgálatok jelentései alapján indítottak eljárást.

Ugyanazoknak a szolgálatoknak ugyanakkor nem sikerült saját országukban sikeresen befejezniük az eljárást az ellen az ember ellen, akit egy bűnszövetkezet vezetőjének jelöltek meg. Másrészt eljárás indult az az ember ellen, aki saját házában késsel leszúrta a csavarhúzóval rátámadó tolvajt. Önmaga és vagyona mellett, Bogevski elsősorban feleségét és gyermekét védte, akik szintén a házban tartózkodtak.

A Vajdaságban történt szörnyű tragédia is azt a meglátást támasztja alá, hogy Szerbiában nem működik a rendszer. A hat emberi életet kioltó személy a fogdából indult gyilkos hadjáratára. Annak ellenére, hogy feleségére és fiára is rátámadt, kevesebb ideig tartották fogva, mint azt a franciát, aki végül megállította őt, cselekedetével több emberéletet mentve meg. Bármennyire is szeretnék egyesek elfedni a tényeket a független intézményekről szóló jelszavak mögé, egyértelmű, hogy Szerbiában az egész rendszer halott. Nem, nem csak rossz, hanem egy alkalmatlanságtól és korrupciótól bűzlő hulla.

Ez a bűz akkora, hogy már semmilyen kifogás nem segít. Mint ahogyan nem segít a többszörösen alkalmazott felelősségáthárítás sem intézményről intézményre. A bíróság, az ügyészség, a rendőrség és a szociális központ mellett a politikusok a fő bűnösök, mert ők a felelősek a rendszer haláláért. (Blic)