2024. április 25., csütörtök

Már az idén iható csapvize lesz Péterrévének

Vannak, akik még az állatok itatására sem használják a jelenlegi vizet – Év végéig a falu vízhálózata rácsatlakozik a fővezetékre

A vízgazdaság fejlesztésére mintegy 47 millió dinár támogatást kapott Óbecse önkormányzata a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságtól. Ebből a pénzből Péterréve vízellátási gondjain szeretnének enyhíteni a Vodokanal Közvállalat szakemberei. Péterréve sárga vizes, kis kapacitású kútjainak a vizét jelenleg sem klórozni, sem szűrni nem lehet, a lakosság így nem ihat csapvizet. Ha megvalósul a tervezett beruházás, végre ugyanolyan minőségű vize lesz a falunak, mint a község többi településének.

A falu kutait 1962 és 1986 között fúrták ki, ezek lassan kimerülnek, a csövek pedig elöregedtek. A különálló kutakat 2008-ban kútközösséggé fejlesztették, 2010-ben pedig a kutak karbantartását a Vodokanal Közvállalat vette át a falutól.

Zoran Grbić, a közvállalat igazgatója szerint a legnagyobb gond az, hogy sárga vízről van szó, ráadásul a kutak régi pumpákkal vannak felszerelve, amelyeket alkatrészhiány miatt nehéz karbantartani.

– Vegyi összetételét tekintve a víz minősége rossz, magas benne a hidroniumion, a mangán, a vas, az arzén koncentrációja, de a legnagyobb gondot a metán jelenti, amely robbanást okozhat, ha felgyülemlik a mosógépben vagy a bojlerben. Mikrobiológiailag a víz minősége 60-70 százalékban megfelelő, az Újvidéki Közegészségügyi Intézet nem javasolja, de nem is tiltja a fogyasztását – mondta el az igazgató.

Péterrévén inni tehát nem lehet a csapvizet, azt legfeljebb fürdésre, főzésre és jószágitatásra használják a faluban. Vannak, akik még ez utóbbira sem tartják alkalmasnak. Nenad Vučković azt állítja: a péterrévei csapvíz marhák itatására sem jó.

– Amikor még több önálló kút volt a faluban, úgy-ahogy jó volt a víz, de én akkor sem ittam. Veszem a palackozott vizet, vagy Óbecséről, Begecsről és Karlócáról hordom, ha arra járok. Én egyáltalán nem iszom a csapvizet, de még fürödni sem lehet benne. Nyomás most még valamelyest van, de korábban az sem volt – mondja indulatosan.

Mivel nincsenek vízórák, a lakosságnak átalánydíjat számláz a Vodokanal, de a péterréveiek úgy tiltakoznak a víz rossz minősége ellen, hogy sokan nem fizetnek vízdíjat. Mind az adósság átütemezésére, mind a vízórák beépítésére részletfizetési lehetőséget ajánlott fel a közvállalat.

– A vízórákat is 12 havi részletre lehet kifizetni, de itt a faluban eltérőek erről a vélemények: sokan gondolják úgy, hogy a vízóra beszerelése nem a lakosság, hanem a szolgáltató kötelezettsége és költsége kell hogy legyen. Ennek ellenére is vannak, akik beépítik, hiszen a vízóra mutatja a valós használatot. Sajnos egy kis huncutság is van a dologban, mert sok nagy vízhasználónak ez nem áll érdekében – tudtuk meg Pecze Magdolnától, a péterrévei helyi közösség titkárától.

Nenad Vučkovićnak a vízóráról is határozott véleménye van.

– Nem kérem, hogy ők adják nekem, megveszem, és beépítem én az órát, ha jó minőségű vizet kapok, és olyan nyomás lesz, hogy délben, este, éjszaka is meg tudok fürödni! Ha így lesz, én leszek az első Péterrévén, aki ezért hajlandó lesz fizetni! – állítja.

Csasznyi Imre vállalkozó erről másképp vélekedik.

– Egy barátom mondta erre azt: ő krumplit árul a piacon, és mérleget visz magával, hogy kimérhesse az árut. Úgy gondolom, hogy a Vodokanal ingyen megkapta a péterrévei vízhálózatot, az volna a legkevesebb, hogy annyit beleépítsen a rendszerbe, amennyi pénzt a falu beletett annak idején. Úgy gondolom, hogy a vízóra beszereltetése nem lehet a polgárok kötelessége – mondja.

A vízellátási problémák orvoslására Péterrévén 2007-ben kifúrtak ugyan két fehér vizes kutat, de ez idáig nem lehetett használni őket, mert egyrészt állami parcellán találhatóak, másrészt komoly beruházást igényel a szükséges vezetékek, csatlakozások és felszerelések kiépítése, és erre ez idáig nem volt pénz – erre jelent megoldást a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pénzügyi támogatása. Ha a tőlük – önrész nélkül – elnyert pénzből sikerül beüzemelni ezeket a kutakat, a szakemberek szerint végre lesz iható, klórozott fehér vize a falunak, és nem lesz többé vízhiány sem.

– Január 30-a óta, amióta a VMSZ belépett a községi hatalomba, megvan a politikai akarat a probléma megoldására, amin az önkormányzat az Építésügyi Igazgatósággal és a Vodokanallal közösen dolgozik. Azzal, hogy ezt a 46 millió dinárt a község megnyerte a tartomány pályázatán, végre elmozdultunk a holtpontról. Még sok formalitásnak kell eleget tennünk, de az első lépések megtörténtek, és ezek egyértelműen a falu lakosságának az érdekeit szolgálják. Úgy gondolom, hogy az alapvető életfeltételeket biztosító víz kérdése lassan Péterrévén is megoldódik – ígéri Kinka Erzsébet alpolgármester.

A tervek szerint a faluban már az idén rákapcsolják a vízhálózatot a fővezetékre, és megkezdődik a vízgyár építése is. A vezetékek cseréjére azonban további forrásokat kell szerezni – az alpolgármester asszony elmondása szerint a szakemberek ezen is dolgoznak már.