2024. április 24., szerda

Jubileumi csúcs

Huszadik alkalommal tartották meg a Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozót – Soha ilyen sok gyerek nem vett részt a rendezvényen, állítják a szervezők

Tegnap Kishegyesen, a színházterem előtt 400 léggömb felengedésével kezdődött meg a 20. Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozó. A Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének jubileumi rendezvényére közel 20 csoport érkezett, vagyis az oktatókkal együtt több, mint 500 ember vett rajta részt.

A megnyitón jelen volt Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási bizottságának elnöke, aki úgy fogalmazott, hogy a találkozó már nem pusztán rendezvény, hanem egy közösség. A találkozót Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere nyitotta meg, mellette jelen volt Sipos Tibor, a kishegyesi helyi közösség titkára és Kőműves Gizella, a kishegyesi Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója.

Dr. Szőke Anna, a VMÓE elnöke és a rendezvény fő szervezője arról számolt be lapunknak, hogy külön dicséretben részesítették azokat, akik hosszú ideje támogatják és követik a találkozót, köztük Papp Imrét, lapunk nyugalmazott újságíróját, Vörös Juliannát, a Kishegyesi Könyvtár igazgatóját, Horváth Katalin könyvelőt és Molnár Krekity Olgát. Az idei találkozó mottója az volt, hogy az „anyanyelv a legszebb nyelv a világon”, amire nem véletlenül esett a választás, mondta el Szőke.

– Próbáljuk az anyanyelvet erősíteni és annak fontosságára felhívni a figyelmet. Az anyanyelvnek identitásmegtartó szerepe van, mert ha valaki elveszíti, az egyúttal nemzetiséget is cserél. Senki sem lehet magyar ember anélkül, hogy ne beszélné a magyar nyelvet, mert a nyelv tesz bennünket azzá, amik vagyunk. Ezt szeretnénk az ovisok szüleiben és az óvónőkben is megerősíteni. Az önbizalmukat is erősíteni kell, és nem szabad szégyelleni az anyanyelvünket, a népi gyermekjátékainkat, a magyar népmeséket. Gyakran megtörténik, hogy mi magyarok alkalmazkodunk a többségi nemzethez, s hogy megértsék a fellépéseinket, diszkós számokra táncolnak a gyerekeink. Ezt nagyon nem tartom helyesnek – hangsúlyozta a fő szervező.

A találkozónak 19 fellépője volt, 3 egyéni mesemondó és 16 csoport. Ebben az évben szépen megoszlottak a népi gyermekjátékok és a mesedramatizációk, számolt be Szőke. A bemutatott produkciókat a zsűri nem rangsorolta, viszont a felkészítő óvónők olyan alapos kiértékelést kaptak, amire a jövőben építeni tudnak. A fő szervező külön megköszönte a kishegyesi óvónők segítségét a szervezésben, és elmondta, hogy célja olyan utódokat kinevelni, akik képesek lesznek továbbvinni a rendezvényt.

A találkozóra csókai, magyarkanizsai, zentai, adai, óbecsei, újvidéki, szenttamási, bácsfeketehegyi, topolyai és kishegyesi gyerekek érkeztek. Első alkalommal vett részt egy magyarországi csoport az újszentiváni óvodából. A rendezvényt támogatta Kishegyes község önkormányzata, a kishegyesi helyi közösség, a tartományi oktatási titkárság, a tartományi művelődési titkárság és a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény.