2024. április 19., péntek

Egy tonna kokaint szállító repülőgép zuhant le a Karibi-térségben

Lezuhant egy kisrepülőgép, amely Venezuelából indult. A gép a Karibi-szigetek térségében zuhant le, miután bemérték és üldözték Kolumbia légierejének gépei.

Mindkét ország megerősítette a lezuhanás hírét, de eltérő történeteket közölte, írja az AP hírügynökség.

A kolumbiai légierő által közzétett videó felvételen az látszik, ahogyan harci gépük beéri a venezuelai Hacker-800 típusú gépet, amikor az beér a kolumbiai légtérbe, mindez helyi idő szerint hajnali három órakor.

Az illetékesek közlése szerint a repülő igyekezett elmenekülni, de nem sikerült, amikor pedig egyik motorja leállt, lezuhant Puerto Columbia partjainál.

A kolumbiai parti őrség azt közölte, hogy a pilóta holttestét – akinek nemzetiségét egyelőre nem állapították meg – a roncsok között találták meg, 1,2 tonna kokainnal együtt, amely egykilós csomagokban volt.

Néhány órával később Vladimir Padrino Venezuela védelmi minisztere az állami tévén bejelentette, hogy a gép leszállt egy titkos leszállóhelyen, valamivel éjfél után, majd amikor újra felszállt, akkor a venezulai gépből elrendelték, hogy szálljon le, de mivel ezt megtagadta, ezért lelőtték.

Mint mondta, a venezuelai hatóságok elveszítették a gép nyomát a határ közelében és ekkor figyelmeztették kolumbiai kollégáikat.

Venezuela a Kolumbiában előállított kokain fontos tranzitállamává vált az utóbbi időben.

Az USA több kormánytag és katonai vezető ellen vezetett be szankciókat, mert azok szerintük együttműködtek a drogkereskedőkkel.

A kokain nagy részét Közép-Amerikáig szárazföldi úton csempészik, épp azért, hogy elkerüljék Kolumbia légterét, amelyet az ország az Egyesült Államokkal közösen ellenőriz.

2013 óta a venezuelai hatóságok 90 gépet lőttek le vagy semlegesítettek, amelyek több mint 180 tonna kokaint szállítottak.