2024. április 25., csütörtök

Akkor leszünk sikeresek, ha semlegesek maradunk

Tomislav Nikolić Kubában beszélt az ország külpolitikai beállítottságáról

Szerbia az Európai Unió tagállama szeretne lenni, de nem akar lemondani régi barátságairól sem, mert csak ekképpen tud jobb életfeltételeket szavatolni polgárai számára – jelentette ki Kubában a médiának nyilatkozva csütörtökön Tomislav Nikolić államfő. Kifejtette, hogy Szerbia befektetőket vonz a világ minden tájáról, szinte mindenütt nyitva állnak az ország előtt a vámmentes piacok. Mint mondta, megpróbál az állam megszabadulni a munkanélküliség nagy terhétől, és modern európai országgá kíván válni.

– Sikeresek leszünk e cél teljesítése terén. Egyesek azt kérik tőlünk, hogy foglaljunk állást az egyik oldal mellett, mi azonban ezzel ellentétben éppen akkor leszünk sikeresek, ha nem foglalunk állást. Szerbia cserélgetheti az ország élén álló vezetőséget, a barátait, történelmét azonban nem cserélheti le. Amikor a jövőre gondolunk, a múltra is gondolnunk kell – fogalmazott nyilatkozatában az államfő.

Az elnök szavai szerint az állam most döntő pillanatok előtt áll, a kormány nehéz takarékossági intézkedéseket foganatosított, de ezeknek meglesz az eredménye is.

Nikolić véleményének adott hangot, hogy mivel Kuba az utóbbi időszakban kiemelkedő eredményeket ért el a gyógyszergyártás, a biogenetikai kutatások, a molekuláris biológia terén, Szerbiával közösen állíthatna elő gyógyszereket. Belgrád megnyithatná repülőterét a havannai járatok előtt, s olyan központtá válhatna Európában, amelyiken át kell utaznia mindenkinek, aki Kubába igyekszik.

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, Kubának az USA nehéz feltételeket fog szabni a szankciók feloldása érdekében, el fogja várni a demokratikus átalakulást. Hozzátette, mégis két kommunista párt a világon sikeresen vezeti országát: a kínai és a kubai. Ezek az államok nem követték el azt a hibát, mint Szerbia, nem vonultak ki a gazdaság szférájából – szögezte le az elnök.