2024. március 29., péntek

Hatékonyabb harc a családon belüli erőszak ellen

Nem elegendő a rendőrség reakciója, az egészségügyi intézményeket és civil szervezeteket is be kell vonni a munkába

A családon belüli erőszak elkövetőinek a jövőben nem lenne joguk fegyvertartásra, s arra is lehetőség nyílhat, hogy kezelésre küldjék őket valamelyik egészségügyi intézménybe. Szabálysértési eljárásokban lelki zaklatás miatt is felelősségre lehetne vonni az elkövetőt. Ezek azok a konkrét javaslatok, melyeket elfogadtak a nemi szabadságjogok, házasság és család ellen elkövetett erőszakos tettek megfékezésével foglalkozó tegnapi tanácskozáson. Az ülésen Nikola Selaković igazságügyi miniszter, Nebojša Stefanović belügyminiszter, Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter, Vesna Stanojević, a biztonságos házak koordinátora, Zagorka Dolovac köztársasági főügyész és Milorad Veljović, a rendőrség igazgatója vett részt.

Selaković beszámolója szerint sorra vették azokat a lehetőségeket, melyek hozzájárulhatnak a családon belüli erőszak hatékonyabb megfékezéséhez és megelőzéséhez. Szakértői csoportot alakítanak, mely még ezen a héten munkához lát, és hamarosan megfogalmazza e testület tagjai számára a konkrét javaslatait. A miniszter úgy értékelte, hogy a családon belüli erőszak kapcsán az egyik legnagyobb problémát éppen az az időtartam jelenti, ami az eset jelentése és az illetékes szervek reakciója között telik el, ezért sokkal szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot e szervek és a civil szervezetek között. Az igazságügyi tárca munkacsoportokat hozna létre, melyek tagjait az ügyészségek, a rendőrőrsök, a szociális központok képviselői képeznék. Az esetek hatékonyabb felgöngyölítése érdekében fontolóra vették annak lehetőségét is, hogy a bűnvádi feljelentésre okot nem adó helyzetekben lehetőség nyíljon szabálysértési eljárások lefolytatására. Erre zaklatás, lelki bántalmazás gyanúja esetén kerülhetne a tárcavezető elmondása szerint sor.

Nebojša Stefanović kifejtette, hogy a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek majd az elkövetők kivizsgálására, s az esetekről értesítik az egészségügyi intézményeket, de a fegyverüket is azonnal elkobozzák.