2024. április 25., csütörtök

Hatékonyabb föllépés a természetkárosítókkal szemben

(Fotó: Gergely József)

(Fotó: Gergely József)

Vajdaság-szerte kerekasztal-megbeszéléseket rendez a Tartományi Településrendezési, Építkezési és Környezetvédelmi Titkárság, és a Természetvédelmi Világalap (WWF). Zomborban dr. Slobodan Puzović tartományi titkár, Marko Tucakov, a Tartományi Környezetvédelmi Intézet képviselője és Duška Dimović, a WWF szerbiai programigazgatója volt az összejövetel előadója. A védett madarak élőhelyének védelméről szóló tanácskozáson részt vettek a helyi önkormányzat, a felügyelőségek, a rendőrség, a mezőgazdasági szakszolgálat, illetve mindazon intézmények képviselői, amelyek illetékességi körébe tartozik a környezetvédelem is.

A kampány helyi célkitűzése a Felső-Duna mente körzetében fészkelő madarak, mindenekelőtt a rétisasok védelme a természetet mérgezőktől. A rétisasok populációja ugyan a régióban elérte a 120 egyedet, de még mindig nagyon veszélyeztetettnek számít. Tavaly a körzetben nyolc sas esett a peszticidek alkalmazásának áldozatául, ami komoly veszteség e madarak népességét tekintve.

– A védett fajok mérgezése magánszemély esetében akár 400 ezer dináros büntetés kirovását vonhatja maga után, jogi személy esetében ez az összeg jóval tetemesebb. A növényvédő szerek nem csupán a védett fajokat fenyegetik, hanem a többit is, a peszticidek káros hatása pedig a tápláléklánc csúcsán az embert is eléri. A betiltott szerek használata, illetve az engedélyezettek túladagolása mérgező anyagokat juttat az ökoszisztémába, amit fölvilágosítással, tájékoztatással lehet megelőzni, ami a kampány célja, és ha kell, bírsággal kell szankcionálni – mondta Zomborban Duška Dimović, a WWF szerbiai programigazgatója.