2024. április 18., csütörtök

Húsz év a hagyományok tükrében

Budaörsön ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Vass Lajos Népzenei Szövetség – Vajdaságot a csókai Rákóczi Férfikórus képviselte
A Rákóczi Férfikórus (Horváth Zsolt felvétele)

A Rákóczi Férfikórus (Horváth Zsolt felvétele)

Az elmúlt hétvégén fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte a magyarországi Vass Lajos Népzenei Szövetség. A jubileum alkalmából a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban a szervezet ünnepi közgyűlése mellett népzenei gálán tisztelegtek a neves népzenekutató és a magyar kórusmozgalom jelentős alakja előtt, amelyen a magyarországi előadók mellett határon túli kórusok és előadók is részt vettek. Úgyszintén a gálarendezvény keretében, az idén először kiosztásra került a Vass Lajos Emléklap- és plakett is, amelyet a népzene és a néphagyományok ápolása területén végzett, több évtizeden át tartó, elhivatott szerepvállalásért és kimagasló tevékenységéért Mónus Ferencné Ilona, a kecskeméti Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület alapítója és Szabó László, a tarpai Figemadár Citerazenekar vezetője vehetett át a szervezőktől.

Tartományunkat egyedül a csókai Rákóczi Férfikórus képviselte a rangos rendezvényen, ami óriási megtiszteltetés volt számukra, s nagy örömmel tettek eleget a felkérésnek.

A csókai férfikórus egyébként igazán mozgalmas időszakot tudhat maga mögött. Tavaly nyáron ugyanis az észak-bánáti településen felállították a kórus névadójának, II. Rákóczi Ferenc méltóságos fejedelem fából készült szobrát, amely egyedülálló Vajdaságban, s megszervezték a IV. Magyar Népzenei Kórusfesztivált is, amelyen Kóta minősítést is kaphattak az ezen fellépő, Magyarországról és a határon túli területekről érkező kórusok. Ezenkívül a csókai férfikórus képviselte hazánkat az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc debreceni ünnepségén, illetve a Duna World műholdas televíziós csatorna elindítása alkalmából megszervezett rendezvényen is, amikor is a csókai dalnokok másik két kórus mellett léptek fel a debreceni Kossuth-téren, Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy vezetésével.

A jövőbeni tervek kapcsán Sziveri Szabolcs, a férfikórus vezetője felhívta figyelmünket arra, hogy a Rákóczi Férfikórus jövőre ünnepli fennállásuk 20. évfordulóját, amelynek megünneplésével párhuzamosan megszervezik az V. Magyar Népzenei Kórusfesztivált is, jelenleg pedig teljes erőbevetéssel készülnek a Csantavéren megrendezésre kerülő Durindóra, utána pedig Erdélyben, illetve Ádándon, egy püspökladányi borfesztiválon és a Kóta népzenei gáláján is fellépnek.