2024. április 25., csütörtök

„A terrorszervezetek nem felszabadító mozgalmak”

Nebojša Stefanović: Az erőszakkal teli szélsőségesség ideológiája napról napra egyre jelentősebb biztonságpolitikai kihívást jelent

A Kumanovóban bekövetkezett vagy a zvorniki rendőrállomást ért legutóbbi támadás arról tanúskodik, hogy a terrorizmus egy egyre inkább jelen lévő veszélyforrás, mely folyamatos fenyegetést jelent a demokratikus államberendezkedésnek, a polgárok szabadságjogainak és más polgári jogoknak is – jelentette ki Nebojša Stefanović belügyminiszter Tiranában, az erőszakkal járó szélsőségesség leküzdésével foglalkozó konferencia egyik panelvitáján, mely a törvények alkalmazásának szerepét járta körül. Felszólalásában úgy fogalmazott, hogy a terrorszervezetekre nem szabad felszabadító mozgalomként tekinteni, s ugyanígy nem lehet e mozgalmakat összekeverni olyan csoportosulásokkal, amelyek hátterében valójában a szélsőségesség ideológiája áll.

– Nem létezik egy olyan univerzális modell, amelynek alapján szembe lehetne szállni ezzel a globális jellegű jelenséggel. Amit meg tudunk tenni, az az, hogy folyamatosan dolgozunk az egyének és csoportok radikalizálódásának megelőzésén. Nem engedhetjük meg, hogy felszabadító mozgalmaknak nevezzenek terrorista szervezeteket, mert a terroristák tevékenységének és csoportosulásának célja könnyen felismerhető – jelentette ki a belügyi tárcavezető.

Az erőszakkal teli szélsőségesség ideológiája napról napra egyre jelentősebb biztonságpolitikai kihívást jelent, melynek mindenki köteles egyformán ellenállni, a szélsőségesek minden csapására határozott és kompromisszumot nem ismerő választ kell adni – fogalmazott. Elmondása szerint Szerbiának az a célja, hogy kézre kerítsen és az igazságszolgáltatás elé állítson minden olyan személyt, aki a radikalizmus ideológiáját hirdeti. Ennek érdekében megerősítették a határokon zajló ellenőrzéseket is azzal a céllal, hogy elejét vegyék az ilyen szervezetek sikeres finanszírozásának is, mely mindenekelőtt illegális fegyverkereskedelem, kábítószer-csempészet és emberkereskedelem révén megy végbe – számolt be Stefanović.

A miniszter közölte, hogy tavaly a szomszédos államok illetékes szerveivel mintegy háromszáz operatív információt cseréltek a hazai hatóságok, melynek eredményeképp számos bűncselekményt göngyölítettek fel, és megakadályozták olyan törvénybe ütköző ügyletek lebonyolítását, melynek eredményeképp a megszerzett pénz egy része terrorszervezetek támogatását szolgálta volna. Az efféle információcsere nem csupán a szomszédos államokkal zajlik rendszeresen, a tárcavezető elmondta, hogy az elsősorban az Egyesült Államokkal, Németországgal, Ausztriával, Nagy-Britanniával, Olaszországgal, Spanyolországgal, de más államokkal való együttműködés révén az év első négy hónapjában 611 ilyen operatív értesülést osztottak meg. Ezeket számos olyan nemzetközi akció követett, melyek nagy mennyiségű kábítószer lefoglalását és terroristák letartóztatását eredményezték – összegezte Stefanović. Mint hozzátette, Szerbia nagy figyelmet szentel a pénzeszközök áramlási útvonalai ellenőrzésének is, melynek köszönhetően az elmúlt fél év alatt 11 millió euró értékű vagyont foglaltak le.