2024. március 28., csütörtök

A mezőgazdasági termelők védelmében

A Vajdasági Magyar Szövetség Elnökségének közleménye

A Vajdasági Magyar Szövetség nem szándékozik eltérni a választási programjában a mezőgazdasági termelőkkel egyetértésben meghatározott célkitűzéseitől, és továbbra is meggyőződése, hogy a hazai kistermelők termőföldhöz jutása kulcsfontosságú stratégiai kérdés. A VMSZ Elnöksége továbbra sem tud olyan jogi megoldásokat támogatni, amelyek a gazdasági társaságoknak versenyelőnyt jelentő, kivételes kedvezményeket teremtenének. Emellett újfent hangsúlyozza, továbbra sem tudja támogatni, hogy megnyíljon annak a lehetősége, hogy a külföldiek korlátozás nélkül termőföldtulajdont szerezhessenek Szerbiában.

A termelékenység növelésére irányuló szándék nem eredményezheti azoknak az ellehetetlenülését, akik generációkon keresztül földművelésből, állattenyésztésből élnek, és az elmúlt években, évtizedekben a mezőgazdaságot Szerbia gazdaságának legsikeresebb ágazatává tették.

A Vajdasági Magyar Szövetség a köztársasági kormányzati koalíció részeként az elmúlt egy évben azon fáradozott, hogy a kormány fordítson kiemelt figyelmet a mezőgazdasági termelők mindennapos gondjainak orvoslására. Ezek között vannak olyan problémák is, amelyek megoldására a korábbi kormányok nem vállalkoztak, nem is vettek tudomást a létezésükről.

A Mezőgazdasági Minisztérium VMSZ-es államtitkárának vezetésével megalakult egy tárcaközi munkacsoport, amely a társadalombiztosítási szabályok módosításával foglalkozik, annak érdekében, hogy a kistermelők járulékfizetési kötelezettsége kerüljön összhangba az általuk megművelt földterület nagyságával és a mezőgazdaságból származó jövedelmükkel. A munkacsoport eddigi ülésein elhangzott álláspontok arra engednek következtetni, hogy a megoldás az igazságosság, arányosság és fenntarthatóság jegyében kerül majd kialakításra.

Az agrárium témaköréhez fűződő másik két ügy, amelyek megoldása érdekében a Vajdasági Magyar Szövetség szakpolitikusai tevékenykedtek, a kapcsolható mezőgazdasági eszközök bejegyzési kötelezettsége alóli mentesítését, valamint a kistermelők termékeinek helyi piacon való értékesítésének segítését szolgálják.

A VMSZ szakpolitikusai a jövőben is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fent említett ügyek minél gyorsabban, kielégítő módon oldódjanak meg.

A Vajdasági Magyar Szövetség Elnöksége