2024. április 25., csütörtök

A kárókatonák még nem jöttek vissza

Nagy sikerrel mutatta be legújabb előadását a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata
(Gergely Árpád felvétele)

(Gergely Árpád felvétele)

Nagy sikerrel mutatta be legújabb előadását, a Gion Nándor A kárókatonák még nem jöttek vissza című népszerű ifjúsági regénye alapján készült produkciót Zentán, a helyi Művelődési Ház színháztermében a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata, amelynek tagjai Perényi Balázs rendezésében állították színpadra a közismert történetet.

A kárókatonák még nem jöttek vissza című előadás alkotói sajátos környezetbe helyezték a csapatba verődött fiatalok, Aranka, Burai J., Tamás, Hodonyczky Oszkár és Virág Péter történetét, a lényeg azonban megmaradt, a lelkesedés, a szövetkezés és a küzdés azért, hogy a jó utat választhassák, hiszen ahogyan a műben, úgy az előadásban sem mindegy, hogy ki mellé állnak, kit követnek, a madarakat védő vadőrt, Gergiánt, a csikóikat habosra hajszoló Ságikat, esetleg a madárrajzaikat részegen lemosató orvvadász kocsmárost.

Az előadásban a Zentai Magyar Kamaraszínház színészei, Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert és Virág György mellett feltűnik a Gergiánt alakító Kálló Béla és a Kocsmárost játszó Varga Tamás is, akik elmondták, nagyon élvezték a próbafolyamatot, és nagyon örülnek annak, hogy részesei lehetnek a Zentai Magyar Kamaraszínház legújabb előadásának. A szereplők közül többen is kiemelték, nagyon sokat jelent számukra a Gion Nándor műve nyomán készült előadás, hiszen az rendkívül fontos üzeneteket fogalmaz meg a ma embere számára is, majd hozzátették, hihetetlenül hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a próbafolyamat során, amelyet mindvégig nagyon élveztek.

– Decemberben volt egy tréningünk, amelynek során megismertem a társulat tagjait, és az akkor szerzett benyomások alapján készítettem el a szereposztást. Korábbról ismertem a két vendégszínészt, Kálló Bélát és Varga Tamást is, és nagyon örültem, hogy együtt dolgozhattunk, hiszen úgy érzem, a szereplőgárda igazi társulattá vált a próbafolyamat során. Erőteljes élményt jelentett számomra a regény, és határozott elképzeléseim alakultak ki a történettel, illetve magával a térrel kapcsolatban is, amelyben a történet játszódik, ugyanakkor nagyon kíváncsi voltam a színészek gondolataira is, aminek köszönhetően mindvégig szívesen fogadtam a kezdeményezéseiket – magyarázta Perényi Balázs, az előadás rendezője. – Egy nagyon jó közös munka- és közös gondolkodási folyamaton vagyunk túl, amelynek során valamennyiünk számára fontossá vált, hogy olyan módon kíséreljük meg közvetíteni ezt a történetet, hogy az mások számára is fontossá váljon. Úgy gondolom, hogy ez egy hihetetlenül erős történet, amit nem kell átfabrikálni, amihez nem kell hozzágondolni valamit, amivel kapcsolatban nem kell spekulálgatni, hiszen ez egy alapvető fontosságú történet a felnőtté válásról, a gyermeki naivitás elvesztéséről és a felnőtté váláshoz kapcsolódó világlátás, a felnőttekre jellemző létezésmód kialakulásáról. Ez egy nagyon szenvedélyes történet, néha már-már patetikus is, ami azért nagyon jó, mert ebben az időszakban minden ember egy kicsit hős, és úgy érzem, hogy ebben a társulatban van annyi tűz, illetve annyi energia és hit, hogy mindezt hitelesen tudják közvetíteni. Az előadás üzenete talán az is lehetne, hogy kellenek hősök, kellenek olyan személyek, akik változtatni akarnak, hiszen csak ilyen módon lehet felmérni azt, hogy a felnőttek világa engedélyezi-e azt vagy sem, illetve azt is, mennyire romlott, kegyetlen és önző, és azután ehhez igazodva kell kialakítani a megfelelő attitűdöt, ám azt a gyermekkori hitet, amelynek értelmében a jónak valamilyen módon mindenképpen győznie kell, semmiképpen sem szabad elveszítenünk, hanem időről időre fel kell támasztanunk magunkban – tette hozzá a rendező, akinek az előadás elkészítésének folyamata során a dramaturgiai asszisztense Varga Vanda volt, míg a mozgás Kiss Anikó, a látvány Szabó Ottó, a jelmez pedig Rutonić Róbert munkáját dicséri.

A kárókatonák még nem jöttek vissza című előadást legközelebb május 21-én, csütörtökön este fél nyolctól tekinthetik meg az érdeklődők a Zentai Magyar Kamaraszínház színpadán.