2024. április 23., kedd

Száz panasz és száz pillantás

Fehér Kálmán költő, író, műfordító, a Magyar Életfa díj kitüntetettjének 75. születésnapjára alkalmi összejövetelt szervezett a Csóka Művelődési és Oktatási Központ. Az ünnepeltet a családja és a barátai mellett a közélet és a politika jeles képviselői is köszöntötték, többek között Pásztor István, a VMSZ elnöke, aki az újvidéki jogi karon a tanítványa volt.

Fehér Kálmán méltatását barátai és pályatársai, dr. Bányai János irodalomtörténész, dr. Gerold László irodalom- és színháztörténész, Tolnai Ottó Kossuth-díjas író, költő, műfordító és Bordás Győző író, szerkesztő vállalták.

Az alkalmi műsorban Erdélyi Ilona nyugalmazott magyar nyelv és irodalom szakos tanár verset mondott, Kónya Sándor és Korponai László megzenésített verseket adott elő, Banka János Banka Gabriella A költő című versét tolmácsolta, az általános iskola negyedik osztályos tanulói pedig részletet mutattak be Fehér Kálmán Összjáték című ifjúsági regényéből. Végül maga az ünnepelt olvasott fel néhány verset készülő új könyvéből, amely a Csókai breviárium címet viseli. Egyben bejelentette, hogy Tolnai Ottó sugallatára a műnek még egy címe lesz: Száz pillantás Fudzsijamára.

Az esten dicsérő mondatok hangzottak el Fehér Kálmán 2010-ben megjelent, Híd-díjas, Száz panasz és más versek című kötetéről, de a felszólalók arra is választ kerestek, hogyan érezheti magát az önkéntes száműzetésében az, aki a Forum Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője, a Forum vezérigazgatója, majd vezérigazgató-helyettese, később a nyomda igazgatója volt, közben pedig Bangladesben nagyköveti tisztséget töltött be, aztán 2000-ben nyugdíjba vonult, és visszaköltözött a szülőhelyére, Csókára.

Fehér Kálmánnak ajándékkal kedveskedett Balázs Ferenc polgármester, Kormányos László, a művelődési és oktatási központ igazgatója, Kiss Tóth Erika, a Móra Ferenc MME elnöke és Horváth Noémi, a csókai Líra Egyesület tagja, aki egyben a műsorvezető szerepét is ellátta.