2024. április 20., szombat

Esküvő után tragédia

Martonoson nem értik miért kellett Bajtai Natáliának meghalnia esküvője másnapján – A meggyilkolt fiatalasszony öccse a lakodalom után a garázsban aludt, így nem került a gyilkos látókörébe

Vasárnap délelőtt Martonoson a Tito marsall utca 55. alatti házban, Bajtaiék családi házába behatolt és lövöldözni kezdett Rade Šefer (1960), aki fia előző napi esküvőjén ittas állapotban már fenyegetőzött, hogy mindenkit kiirt, aki csak támogatta fiának házasságát.

A fia választottjával elégedetlen Rade Šefer megölte a 25 éves menyét, Bajtai Natáliát (1990) és annak szüleit, Bajtai Sándort (1963) és Bajtai Karolinát (1972), valamint volt feleségét Šefer Rózsát (1968). Mint kiderült, alig egy órával korábban a gyilkos már járt Oromon és ott végzett apósával és anyósával, akiknek állítólag ugyancsak azért kellett meghalniuk, mert támogatták az esküvőt.

Szalma Éva

Szalma Éva

Bajtaiék közvetlen szomszédja, az idős rokkant nyugdíjas Szalma Éva, aki kettesben lakik itt férjével, gyerekük nincs. A szomszédok gyakran segítettek nekik, ha valamire szükségük volt. Éva asszony Karolinához járt hétvégeken megcsináltatni a frizuráját.

– Éppen a középső szobában feküdtem vasárnap délelőtt tíz és tizenegy óra között, amikor szokatlanul erős durranásszerű hangokra lettem figyelmes. A szomszéd Bajtaiék irányából jött a hang, hirtelen nem is tudtam mire vélni a dolgot, annyira meglepődtem. Egymás után több dörrenés, amint később kiderült, puskalövést hallottam. Felkeltem és kimentem az udvarra, ekkor már bent volt az udvarban egy szemüveges, jól öltözött középkorú férfi, aki segítségért kiabált. Hívni akarta a rendőrséget, de mondtam neki, hogy tőlünk ez nem lehetséges, ezért átmentünk a szemközti szomszédhoz, Szabó Katalinhoz, és onnan hívta fel a mentőket meg a rendőröket.

A mentők gyorsan ki is értek, de meg akarták várni a rendőrök kiérkezését, de mondtuk nekik, hogy menjenek be, hátha vannak sebesültek, akiken még tudnának segíteni. Be is mentek, a francia vendég felesége csak megsérült, őt vitték el a mentők, sajnos a többieken már nem tudtak segíteni.

Több mint tíz perc elmúlt mire kiértek a rendőrök Magyarkanizsáról, helyben, Martonoson nincs rendőrállomás. A rendőrök lezárták a helyszínt, majd megérkeztek a nyombiztosítók. Később bennünket, szomszédokat is kikérdeztek, hogy mit hallottunk, meg hogy azonosítsuk az áldozatokat, de én erre nem vállalkoztam.

A házban tartózkodott még Bajtaiék középiskolás fia, Zsolt is, aki a többiektől eltérően nem aludt bent a házban, hanem a garázsban biztosítottak neki alvóhelyet, hogy el tudják helyezni a francia vendégeket is. Valószínű, hogy ez volt a fiú szerencséje, és ezért nem került az őrjöngő lövöldöző elé, aki mindenkire rálőtt, aki elébe került. Utólag hallottam én is, hogy a francia vendég fegyverezte le, ütötte le a gyilkost, mert különben még nagyobb lett volna a tragédia, ha nem állítja meg a dühöngő Rádet.

Az egész falu megdöbbenve beszél a tragédiáról. Nem értjük, hogy miért kellett meghalnia a fiatal, éppen csak az élet küszöbén álló Natáliának és szüleinek – mesélte a szörnyű tragédia részleteit Szalma Éva, aki azt is elmondta, hogy a meggyilkolt Bajtai Sándornak van egy testvére, aki felkarolhatja az árván maradt fiút és tovább viselheti gondját a gazda nélkül maradt gazdaságnak.