2024. április 25., csütörtök
Martonosi véres vasárnap

Egy férfi, puskával a kezében kiszaladt...

Bajtaiék háza  a  főutcán (Gergely József felvétele)

Bajtaiék háza a főutcán (Gergely József felvétele)

A martonosi véres vasárnap másnapján nyomasztó csend honolt a magyarkanizsai községhez tartozó település utcáin. A falu összes lakóját megrázta a Bajtai család tragédiája, és érthető módon képtelenek napirendre térni a történtek felett. Mint ahogyan napilapunk hétfői számában már beszámoltunk, Rade Šefer 55 éves zentai férfi vasárnap délelőtt, a fia lakodalmát követően vadászfegyverrel megölt hat embert: feleségét, annak szüleit, menyét és annak szüleit, s a vállán megsebesítette a menyasszony franciaországi nagybátyjának a feleségét is.

Az ámokfutóval végül Emmanuel Danjon, a megsebesült hölgy férje végzett.

A rendőrség szerint „megromlott családi viszonyok miatt” követte el a tettét. A férfinak ugyanis állítólag nem tetszett fia menyasszonya.

A szerb médiumokban, rögtön az esetet követően egymásnak ellentmondó állítások jelentek meg az elkövető halálát illetőleg. Először azt híresztelték, hogy Danjon lelőtte őt, mások szerint pedig leütötte egy székkel. A tegnapi nap folyamán a boncolási eredményekre hivatkozva az jelent meg, hogy Rade Šeferrel egy fejére mért ütés végzett, aminek következtében vér került a légcsövébe, és megfulladt. Az egyik belgrádi napilap értesülései szerint a gyilkost a bal szeme körül érte az ütés, aminek következtében eltörött a járomcsontja, majd az ekkor keletkező vérzés során a vért beszippantotta, és megfulladt.

A tragikus eseményekről a bűntény helyszínével szemben lakó Sáfrány Radmila nyilatkozott a napilapunknak, aki elmondta, hogy vasárnap délelőtt tíz óra körül a kapudöngetéshez hasonló hangokat hallott, de amikor ezek a hangok folytatódtak, kiment az utcára és a szomszédja ablakához ment, és ekkor látta, hogy egy férfi, puskával a kezében kiszaladt Bajtaiék udvarából és először francia, majd pedig angol nyelven segélyért kiáltott és kérlelte őt, hogy azonnal hívja a rendőrséget, illetve a mentőket. Radmila elmesélte azt is, hogy az áldozatok nagyon jó, szorgos emberek voltak és földműveléssel, illetve paprikatermesztéssel foglalkoztak.

– Mindannyiunkat sokkoltak a történtek, hiszen álmodni sem mertük volna, hogy ilyesmi megtörténhet a falunkban. Nagyon jó emberek voltak, és senkivel sem voltak haragban. Kétkezi munkásokként élték az életüket, akik azért küzdöttek, hogy megéljenek – ecsetelte.

Az áldozatokról hasonlóképpen nyilatkozott a másik szomszédjuk, Csikós József is.

Csikós elmesélte azt is, hogy Bajtai felesége egész télen Franciaországban dolgozott, hogy meg tudják rendezni lányuk, Natália és a vőlegény, Vlastimir Šefer lakodalmát. Csikós elmondta azt is, hogy Bajtai már korábban is megjegyezte, hogy nem sok jót néz ki a két fiatal házasságából, ugyanis az elkövetővel már korábban vita tárgya volt, hogy közös lakodalmat szerveznek, vagy pedig külön-külön szervezik meg az ünnepséget. A fiatal pár egyébként úgyszintén Franciaországban élt és dolgozott, és csak az esküvő, illetve az ezt követő lakodalom kedvéért jöttek haza.

Csikós elmesélte azt is, hogy a híresztelések alapján, a Magyarkanizsán megrendezett lakodalom ideje alatt, az elkövető garázda viselkedése miatt kétszer is kihívták a rendőrséget. A szerb médiumokban megjelentek alapján a rendőrök őrizetbe is vették őt, de miután az ügyész kihallgatta, és feljelentést tett ellene családban elkövetett erőszak vádjával, nem tartották őrizetben, hanem kiengedték. Šefer egyébként a Zentai Vadászegyesület tagja volt, s a Facebook profilján található képek, bejegyzések alapján imádta a hobbiját. Viszont néhány évvel ezelőtt összetűzésbe keveredett egy rendőrjárőrrel, és ekkor vadászfegyverét két évre elkobozták, ami miatt felfüggesztette tagságát az egyesületben. A famózus, hat ember életét kioltó fegyvert végül is tavaly kapta vissza a belügyi szervektől.