2024. április 25., csütörtök

Véres 48 óra

Két nap leforgása alatt hét nőt gyilkoltak meg országszerte

Év eleje óta az országban húsz nőt gyilkolt meg partnere vagy családjának valamelyik férfitagja. Az utóbbi két napban hét nőt gyilkoltak meg. A Nők az erőszak ellen, az Autonóm Női Központ és a Nők Feketében civil szervezetek értesülései szerint a húsz nőnek több mint a fele korábban már bejelentést tett a hatóságoknál családon belüli erőszak miatt.

A szóban forgó három civil szervezet értékelése szerint egyik eset sem végződött volna tragikusan, ha a hatóságok komolyan vették volna a nők bejelentését, ha az őket bántalmazó személyeket a rendőrség őrizetbe vette volna, majd később büntetőeljárás indult volna ellenük, de úgy, hogy az eljárás ideje alatt fogdában tartották volna a gyanúsítottakat, vagy legalább elkobozták volna lőfegyverüket – a húsz nő közül tíz életét ugyanis lőfegyverrel oltották ki. Mindebből semmi nem történt meg, mivel az állam nem száll síkra a vonatkozó törvények alkalmazásáért, az illetékesek pedig továbbra is saját meggyőződésük és a nőkkel kapcsolatban fennálló előítéletek mentén járnak el, olvasható a civil szervezetek közleményében.

Ami az utóbbi 48 órában elkövetett gyilkosságokat illeti, az első szombaton este a Velika Plana községbeli Lozovikban történt, ahol egy fiatal férfi a helyi focipályán vadászpuskájával először feleségét lőtte agyon, ezt követően pedig öngyilkosságot követett el. Csak néhány órával később az 55 éves zentai Rade Šefer fia lakodalmát követően szintén vadászpuskával megölt hat embert: feleségét, annak szüleit, menyét és annak szüleit, valamint megsebesítette a menyasszony nagynénjét.

Hétfőn reggel Čačakon egy helyi üzletember fia és rokonainak szeme láttára lőtte agyon alvó feleségét, ezt követően pedig kioltotta saját életét. Ugyanaznap a belgrádi Slavija Hotel egyik szobájában egy középkorú férfi agyonlőtte feleségét, majd ezt követően öngyilkos lett.