2024. április 24., szerda

Zombor és Tóthfalu pesti bemutatkozása

A budapesti Polgárok Háza intézmény és a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45 Alapítvány szervezésében került sor Budapesten, a Polgárok Házában a Nyugat-és Kelet-Bácskát bemutató programra pénteken. A külhoni magyar régiókat szemléző programsorozatból a zomboriak, a Magyar Polgári Kaszinó voltaképpen kifarolt, így némileg átalakult a műsor. A szervezők egybe kötötték a Tóthfalusi Zene- és Énekkar (vezetőjük: (Berec Katinka) szereplését, Rencsényi Hajnal Elvira szabadkai újságírónő könyvének bemutatóját, és Zombor város prezentációját a telt ház előtt megtartott rendezvényen.

A műsor társszervezőjeként Cseresnyésné Kiss Magdolna számolt be arról, hogy alapítványa, a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944–45 Alapítvány a Polgárok Házából indult civil egyesületként, és immár, hogy más szerveződési formában létezik, továbbra is szoros kapcsolatban állnak. A rendezvény keretében Fekete J. József akadémikus mutatta be Rencsényi Hajnal Elvira két, az 1944/45-ös, vajdasági magyarellenes megtorlás áldozatainak emlékét megidéző könyvét, amit a Keskenyúton Alapítvány megrendítő kiállítása vezetett be. A hol szívszorító, hol oldottabb előadást az Arcok a tömegsírból, illetve az Ártatlanok igazsága című kötetekről szóló beszélgetést Szabó Annamária, Budapesten tanuló, temerini származású szólóénekes népdalainak csodás előadása, illetve, a tóthfalusi gyerekek remek muzsikája, szólistáik föllépése oldotta.

A rendezvény zombori vonulatát Virág István fotóművész, levéltáros, újságíró adta meg részletes, saját fotói vetítésével egybekötött előadásával.

A műsort követően a tóthfalusiak töpörtyűs pogácsával és pálinkával kínálták a hatalmas nézőteret betöltő közönséget, Zombor Város képviselőit pedig megszállták kérdéseikkel a vendégek, akik a város története kapcsán elhangzott adatok részletesebb kifejtésére voltak kíváncsiak.