2024. március 28., csütörtök
MARTONOSI MÉSZÁRLÁS

Mi történt Martonoson és Oromon?

Egy családi tragédia előzményei és kérdőjelei

Mi vezetett odáig, hogy a zentai Rade Šefer (1960) egy vadászpuskával megölje anyósát, apósát, feleségét, menyét és annak a szüleit? Hogy kezdődött és hogyan végződött a tragédia, amelyről immár másfél napja az egész ország beszél? Mi a biztos és mi a kérdőjeles a hét emberáldozatot követelő történetben?

A szerbiai tájékoztatási eszközök, s ez alól a Magyar Szó Online sem volt kivétel, vasárnap kora délután arról számoltak be, hogy az 55 éves Rade Šefer vadászpuskával lelőtte Šefer Rózsát (47), annak szüleit, Tratyik Jenőt (74) és Gizellát (68), végzett menyével, Bajtai Natáliával (25), valamint annak szüleivel, Bajtai Sándorral (52) és Bajtai Karolinával (43), majd a saját életét is kioltotta. Az első hírek arról szóltak, hogy Rade Šefer nem nézte jó szemmel és folyamatosan kifogásolta fia választását, nem kedvelte leendőbelijét. Nem sokkal később az a hír is napvilágot látott, hogy Rade Šefer a tőle tavaly elvált Šefer Rózsa miatt volt bánatos és feldúlt, aki a franciaországi idénymunka után nem hozzá költözött, hanem az oromi szülői házat választotta. Az MSZO információi szerint a lakodalom előtt két nappal az is szóba került, hogy Rade el sem megy az esküvőre, mert abból baj lehet, összevitázhat a jelenlevőkkel. Ahogy azt írtuk is, a lakodalom előtt bekészítette a barackpálinkát, s ezt a közösségi portálon, fia üzenőfalán is jelezte.

A lakodalomban kezdődött

A martonosi lakodalomban pontosan az történt, amitől sokan tartottak: Rade Šefer vitatkozott, goromba volt, s végül a rendőrök kíséretében hagyta el fia esküvőjét. Nem sokáig tartották azonban bent, mivel a hírek szerint 9 órakor elhagyta a rendőrséget, s ekkor kezdődött az ámokfutása. Magához vette félautomata vadászpuskáját, amit két évvel ezelőtt elvettek tőle, de nemrég visszakapta, s elindult Oromra, ahol lelőtte feleségének a szüleit, saját gyerekeinek a nagyszüleit. Információnk szerint a házhoz közel levők nem hallották a lövéseket. A B92 által megszólaltatott családterapeuta is elmondta, nem lehet Rade Šefer cselekedeteit csakis és kizárólagosan az alkoholra fogni, attól függetlenül, hogy szombat reggel óta fogyasztotta. Apósának és anyósának az lehetett a bűne, hogy helyet adtak lányuknak, aki így Oromon volt, nem pedig mellette Zentán. Rade Šefer két ember lelövése után Martonosra felé vette az irányt, ahol a házban a tőle elvált feleségét, menyét és annak szüleit is lelőtte, valamint rálőtt Nathalie Danjonra, aki az ara, Bajtai Natália franciaországi vendége volt. Az ámokfutásnak Emmanuel Danjon, a megsebesített Nathalie férje vetett véget, aki egyes hírek szerint a férfi kezéből kivette a fegyvert, és lelőtte Rade Šefert, míg más információk szerint egy széket vágott a fejéhez, amibe a hat ember életét kioltó Rade belehalt.

Hat embert lőtt le a villanyóra-leolvasó

Észak-Vajdaságban mindenki a tragédiáról beszél: a zentaiak közül többen is elmondták, hogy Šefer Radét havonta egyszer beengedték az udvarukba, ugyanis ő olvasta le a villanyórákat. Az is köztudott, hogy vadász és koronglövő is volt, s néhányan megerősítették, hogy a 90-es években a harcmezőt is megjárta. Április 26-ai facebookos bejegyzésében köszönetet mondott Bajtai Sándornak és Karolinának a 25. házassági évfordulójukra küldött ajándék miatt (furcsa az évforduló ünneplése, hiszen az előző évben elváltak).

A kérdőjeles dolgok

Mi lesz Emmanuel Danjonnal, a francia vendéggel, aki véget vetett az öldöklésnek? Vajon a szerb igazságügy elismeri-e, hogy önvédelemből ölt, hogy megmentse saját és családja életét, vagy más sors vár rá? Miért hallgatta el a rendőrség órákon át azt, hogy a hat embert lelövő Rade Šefer nem saját kezűleg vetett véget az életének? Az egyik lehetséges válasz, hogy ők sem tudták pontosan, mi történt. A másik pedig, hogy idő kellett a történet teljes rekonstruálásához, annál is inkább, mivel a francia állampolgár nem beszéli a szerb nyelvet. Kivizsgálja-e majd a rendőrség, ki engedte útjára Rade Šefert vasárnap reggel, ahelyett, hogy pár órára még benntartották volna az őrsön?

Hétfőn megszólalt Nikola Selaković igazságügyi miniszter is, aki kijelentette, amikor ilyen esetek történnek, az az egész rendszer működését kérdőjelezi meg, de mint mondta, időnként a legjobb rendszer sem tudja megakadályozni egy ilyen bűncselekmény elkövetését...