2024. április 25., csütörtök

Kétmillió eurós állami támogatás a Masterplast YU vállalatnak

A vállalat Szabadkán 8 millió eurós beruházást valósít meg, 205 új munkahely nyílik

A szerb állam a következő három évben 2 millió eurós pénzbeli ösztönző támogatást ad a Masterplast YU vállalatnak, annak érdekében, hogy megvalósítsa beruházási terveit, nyilatkozta tegnap Željko Sertić gazdasági miniszter Szabadkán, miután Bunford Tivadarral, a vállalat vezetőjével aláírta az erről szóló megállapodást. Az igazgató hitet tett amellett, hogy a jövő azoké, akik látják a lehetőségeket, mielőtt azok nyilvánvaló válnának.

A cég Európa második legnagyobb üvegszövet gyártójává szeretne válni (Fotó: Diósi Árpád)

A cég Európa második legnagyobb üvegszövet gyártójává szeretne válni (Fotó: Diósi Árpád)

– Mi, a Masterplast csoport jövőért felelős emberei, már harmadízben szeretnénk megragadni a lehetőséget Szerbiában. Be akarjuk bizonyítani, hogy lehet nagyot, merészet álmodni, és azt meg is tudjuk valósítani. Egy évvel ezelőtt fogant meg bennünk az álom, hogy mi, a Masterplast csoport legyünk Európa második legnagyobb üvegszövet gyártója. Ennek érdekében egy tizenkétezer négyzetméteres új gyárcsarnokot építünk majd fel, amelyben a jelenlegi százötven munkahelyen túl több mint kétszáz új munkahelyet létesítünk majd. Évente hatvanmillió négyzetméter üvegszövetet gyártanának, amelyet az európai uniós építőpiacra szánunk. Ezzel cégünk kivitele tizenöt millió euróval növekedne éves szinten.

– Ez az álom nemcsak merész, hanem drága is, több mint nyolcmillió eurós beruházást jelent. Ezt az álmot megvalósítjuk, mert nem ismerünk tréfát, ha a fejlődésünkről van szó, megvalósítjuk, mert szavahihető emberek vagyunk, és mert Szerbia kormányának elnöke, Aleksandar Vučić felismerte bennünk a partnert és segíteni fog nekünk – jelentette be Bunford Tivadar és megköszönte a kormány által szavatolt támogatást.

Tibor Dávid, a magyarországi Masterplast csoport társalapítója és vezérigazgatója kijelentette, hogy a 18 éves cégcsoport legnagyobb beruházása veszi kezdetét a vállalat és a szerb kormány által aláírt szerződéssel. Mint megjegyezte, biztos abban, hogy jól döntöttek, ugyanis Bunford Tivadar az elmúlt években bebizonyította, hogy Szerbia, Szabadka és a Balkán régió kiváló üzleti terep a Masterplast csoport számára. Szavai szerint nemcsak kiváló személy vezeti a Masterplast YU vállalatot, hanem kitűnő csapat is áll mögötte.

– Nagyon jó külső támogatást kapunk, mind helyben Szabadkán, mind Vajdaságtól és mind Szerbiától is. Bár tudjuk és látjuk, hogy Szerbia gazdasági helyzete nehéz, mégis hiszünk abban, hogy a következő évek az ország gazdasági növekedéséről szólnak majd – hangsúlyozta a vezérigazgató, aki szerint a vállalat három év alatt elérheti a célját.

Szabadka egy olyan beruházás kezdetét ünnepli, amely erősíteni fogja a közösséget és a város gazdaságát is, vélekedett Maglai Jenő, Szabadka polgármestere.

– Szabadka a fejlődés és a fejlesztés útján van. Reméljük, sok ehhez hasonló beruházás történik majd a városban – mondta a polgármester.

Gojko Radić, a szerb kormányfő tanácsadója örömének adott hangot, hogy a Masterplast YU és a szerb kormány szerződést kötött. Hozzátette, hogy a szabadkai vállalat a jövőben nemcsak a 36 évnél fiatalabb személyeknek biztosít majd munkát, hanem az idősebb, pár évvel a nyugdíj előtt álló személyeknek is.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke megjegyezte, hogy Wilfried Klenk, Baden-Württemberg parlamentjének elnöke szabadkai látogatásán az itt lévő cégektől meglepően sok dicséreteket hallhatott a városról.

– A német cégek tapasztalatai szerint Szabadkán komolyan lehet dolgozni, az önkormányzatban partnerre lehet lelni és jó az üzleti környezet is – ecsetelte Pásztor.

Az üzletelés sohasem jelent önmagában biztonságot, mindig kockázattal jár, jegyezte meg Željko Sertić gazdasági miniszter, majd kiemelte, hogy köszönet illeti meg mindazon személyeket, akik valamiféleképp tettek azért, hogy Szabadka, Vajdaság és Szerbia élhetőbb országgá válhasson.

– A mögöttem álló öt ember mindegyike komoly szerepet játszik az új beruházások megvalósításában, a munkahelyek létesítésében és a szerbiai gazdasági fejlődés elérésében – mondta a miniszter.

A kormánytámogatásról beszélve elmagyarázta, hogy a Masterplast YU az elkövetkező 2 évben, attól függően, hogy a befektetés milyen ütemben halad, három részletben kapja meg a 2 millió eurós támogatást, amely egyébként a beruházás 23 százalékának igazolt kiadásait fedezi majd.

– Természetesen a vállalat garanciákat is magára vállalt, hogy amennyiben megváltozik a cég üzletelése, a szerb kormány védve legyen, illetve feltételeket is szabtunk a támogatáshoz. Ilyen például, hogy az új munkahelyek legalacsonyabb béreinek legalább húsz százalékkal magasabbaknak kell lenniük a szerbiai átlagfizetésnél, valamint a munkahelyek számát a következő öt évben nem csökkenthetik a szerződésben megállapított 205 személyes számtól – számolt be a miniszter.

A vállalat bejelentése szerint már augusztusban új munkahelyeket fognak létesíteni, valamint a szerződés szerint az elkövetkező tíz évben mentesülnek a bevételre kirótt adó befizetése alól.