2024. április 24., szerda

Felejtse el a diplomáját – süssön pizzát!

Belgrádban átlagban több mint 50 000 dinárt keresnek a pizzasütő mesterek

Nem újdonság, hogy nagyon sok diplomás ember számára csalódással érnek véget a különböző városokban szervezett munkabörzék. A hétvégén megrendezett belgrádi Foglalkoztatási vásár sem volt ez alól kivétel, azonban a szerbiai Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NSZ) szerint van megoldás: a munkanélkülinek azt tanácsolták, képezzék át magát pizzasütő mesternek.

Diplomás molekuláris biológus és fiziológus vagyok,s már nagyon régóta munkát keresek. Idáig önkéntes munkákat vállaltam, s ennyi. Mintegy 100 munkára jelentkeztem, de nemhogy munkát kaptam volna, még egyetlen egy állásinterjúra se hívtak meg. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatban azt ajánlották, hogy képezzem át magma pizzasütő mesternek. Nagyon csalódott vagyok, s lehet, hogy a végén tényleg ez lesz a megoldás” – mondta a 24 sata című újságban N. Nevenka.

Hasonlóan nyilatkozott a szintén egyetemi diplomával rendelkező S. P. is, aki öt éve szeretne munkába állni.

A Bölcsészettudományi karon kínai nyelvből szereztem diplomát, de munkát még nem sikerült találnom. Eddig csak tiszteletdíjasként dolgoztam, de sehol nem jelentettek be, vagyis a munkaéveim száma továbbra is nulla. Harmincöt éves vagyok, s muszáj volt kölcsönkérnem, hogy eljöjjek Belgrádba, mert még az autóbuszjegyre sem volt elég pénzem. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatban azt tanácsolták, hogy az egyetlen lehetőségem, hogy pizzasütő mesternek álljak, amihez átképzésen kell részt vennem” – mondta S. P.


Belgrádban a pizzasütő mesterek átlagban több mint 50 000 dinárt keresnek. Azt, hogy ebben a szakmában egyre többen vannak olyanok, akiknek nem ez a végzettségük, bizonyítja annak a mérnöknek az esete, aki már 11 éves foglalkozik ezzel a munkával.

Valóban igaz, hogy a pizzasütő mesterek iránt egyre nagyobb a kereslet. Nem kell sok alaptőkével rendelkezni, hogy valaki pizzaárusítással foglalkozó céget alapítson, így egyre több pizzéria nyílik a városban” – magyarázta V. Milivoj.

Annak ellenére, hogy egy jól fizetett állásról van szó, ez a munka egyáltalán nem könnyű, különösen nyáron nem, amikor a forgalom a tetőpontján van, s a forró kemence mellett naponta több mint tíz órán át kell tartózkodni. Az alapokat gyorsan meg lehet tanulni, azonban a technika tökéletesítéséhez több évre is szükség van.