2024. április 20., szombat

A varrónők, a bolti eladók voltak a legkeresettebbek

Állásbörze zajlott Topolyán

2006 óta gyakorlat, hogy a Nemzeti Foglalkoztatásügyi Szolgálat állásbörzéket szervez. A szolgálat szabadkai fiókintézete a topolyai önkormányzattal közösen tizenegyedik alkalommal tartott állásbörzét pénteken a Művelődési Ház kiállítótermében. A négy órán át tartó rendezvényen Topolya községből 21, Kishegyes községből pedig 5 munkaadó képviseltette magát. Kínálatukban több mint 150 munkahely szerepelt. Szécsi Erdmann Elvira, a NFSZ szabadkai részlegének munkaügyi tanácsadója kiemelte: ezeken a rendezvényeken koncentrált formában, egy helyen és rövid idő leforgása alatt az állást keresők nagyszámú potenciális munkaadóval találkozhattak. A munkaadók a tizenegyedik topolyai állásbörzén is vártak kihelyezett standjaiknál szakképzetlen munkásokat, harmad- és negyedfokú, valamint felsőfokú iskolai végzettségű egyéneket egyaránt. A legkifejezettebb igény a varrónő, a bolti eladó, sofőr munkaerő iránt mutatkozott. Széles volt azonban a kínálat, mintegy 70 szakmát érintett, többek között kerestek: varrónőket, kereskedőket, biztonsági őröket, lakatosokat, öntödei formázókat, fémkohászokat, esztergályosokat, fémipari (csiszoló)munkásokat, asztalosokat, pékeket, falfelület-dekoratőröket, IT-adminisztrátorokat, pincéreket, könyvelőket, éttermi menedzsereket, építőipari munkásokat, okleveles faipari mérnököt, mezőgépszerelőket, autó-villanyszerelőket, gépjárműszerelőket, gépjárművezetőket, raktárosokat, biztosítási ügynököket.

2015. április végével bezárólag, az észak-bácskai körzet területén a  nyilvántartásban 15 229 munkanélkülit tartanak nyilván. A  topolyai község területén 3123, a kishegyesi közégben pedig 2113 személy adatai szerepelnek a nyilvántartásban. A körzetben az utóbbi egy évben csökkent a bejegyzett munkanélküliek száma, 2452-vel vannak kevesebben, mint az elmúlt évnek ugyanebben a szakában. Közülük 544-gyel a topolyai, és 266 személlyel kevesebben a kishegyesi listán. A nyilvántartottak kb. 18 százaléka 1-2 évet vár, mire munkát kap, körülbelül 10 százalékuknak sikerül három hónapon belül elhelyezkednie a nyilvántartásba vételt követően. 2015 első négy hónapjában a körzetben a nyilvántartottak közül 1773 személynek sikerült munkába állnia, Topolya községben 263-uknak, Kishegyes községben pedig 109 személynek. Az utóbbi két községben bejegyzett 372 dolgozó 40%-a 30 éven aluli, 15 %-uk 50 éven felüli. A legtöbben középiskolai végzettségűek, 41 %-uk a hölgy.

– A tavalyi állásbörzéken keresztül az előző évben az észak-bácskai körzetben 576 személy helyezkedett el, Topolya és Kishegyes községben pedig 288. 2014-ben a munkaközvetítőn keresztül kb. 6000 személy kapott munkát. Az idei év első harmadában Topolyán és Kishegyesen a legtöbb nyilvántartásban szereplő munkanélküli, akinek sikerült állást találnia, a középiskolát végzettek közül került ki (55%), 37 százalékuk az általános iskolát fejezte be, 5 % az egyetemi végzettségű és 3 % a főiskolai képzettségű. A gépészeti és az elektrotechnikai szakirányt végzettek voltak a legkeresettebbek az említett két községben, második helyen a mezőgazdasági és az élelmiszer-ipari tanulmányokat befejezettek, harmadsorban pedig a fafeldolgozó iparban dolgozók – nyilatkozta Szécsi E. Elvira.

Az állásbörzét megtisztelte jelenlétével Dušan Torbica, a Nemzeti Foglalkoztatásügyi Szolgálat szabadkai fiókintézete igazgatója, Plohl Edvin, a Topolyai község kkt-elnöke és Predrag Stojanović polgármesteri tanácsadó.