2024. április 20., szombat

A Dunđerski-kastély nem eladó

Négy évig tartó csődeljárás után az Újvidéki Gazdasági Bíróság döntése értelmében a múlt pénteken kihirdették az óbecsei PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinát csődjét. A vállalat iránt már Oroszországból, Svájcból, Magyarországról és az Egyesült Arab Emírségekből is érdeklődtek potenciális beruházók, de a legkomolyabb szándékkal ezidáig egy dán konzorcium képviselői érkeztek Óbecsére.

A Dunđerski-kastély jelenleg a PIK keretében szállodaként üzemel (Fotó: Fehér Rózsa)

A Dunđerski-kastély jelenleg a PIK keretében szállodaként üzemel (Fotó: Fehér Rózsa)

Mint arról már írtunk, a gyors ügymenet kerékkötőjét a PIK azon peres ügyei képezik, amelyeket a vállalat az adósaival és az állammal szemben folytat, de tisztázatlan tulajdonosi viszonyok is terhelik a PIK helyzetét. Ez utóbbiak közé tartozik például a halastó és a Fantast szálloda is – előbbi állami tulajdonon helyezkedik el, utóbbi a vagyon-visszaszármaztatás után minden valószínűség szerint a Matica srpskáé lesz, de az elmúlt években mindkettőbe sok pénzt fektetett a kombinát. A napokban a Matica srpska igazgatóbizottsága be is jelentette: a Bogdan Dunđerski hagyatékát képező szálloda nem eladó, a restitúciós törvény értelmében ugyanis a Matica srpska 432 hold Óbecse környéki termőföldre és a Dunđerski-kastélyra is igényt tart, ezeket ugyanis 1940-ben az újvidéki intézményre hagyta örökül a nagybirtokos. Dragan Stanić, a Matica srpska elnöke a Novostinak úgy nyilatkozott: Pavel Severinji csődbiztos ígérete szerint a csődeljárás során a szállodaként üzemelő kastély nem fog szerepelni a csődtömegben.

Dr. Dušan Nikolić professzor, az intézet akkori főtitkára 2011-ben a Magyar Szónak arról beszélt: a Matica srpska – Bogdan Dunđerski végakaratának megfelelően – a kastélyban az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának regionális oktatási központját alakítaná ki, ahol kísérleti biogazdálkodás és doktori képzés folyna. A szálloda továbbra is üzemelne, de időnként a hazai és külföldi doktoranduszoknak nyújtana szállást.