2024. április 25., csütörtök

Huszadszor találkoznak az ovis színjátszók

Az idén jubilál a Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozó, huszadik alkalommal fogják megtartani május 20-án, Kishegyesen, a színházteremben, a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének szervezésében. Az első találkozót még a Milošević korszakban szervezeték meg és mindössze 6 csoport vett rajta részt, emlékezett vissza dr. Szőke Anna, a VMÓE elnöke, a találkozó főszervezője. Elmondása szerint a nehéz kezdést követően a rendezvény komoly eseménnyé fejlődött.

– Az idén csúcsot fogunk dönteni, nemcsak azért, mert ez a jubiláris év, hanem mert a legtöbb kisgyerek fog jönni. Emiatt nagyon izgulunk, hiszen összesen 19 csoport, vagyis 430 gyermek fog érkezni 12 autóbusszal. A rendezvény célja változatlan: fellépési lehetőséget biztosítani a vajdasági magyar gyerekeknek. Erősíteni az önbizalmat bennük és óvónőikben is. Nem szabad félni és megtagadni nemzeti identitásunkat, bárhol lépnek fel ezek a gyerekek, bátran álljanak ki a magyar népi játékainkkal – mondta Szőke, majd arról is beszámolt, hogy igen látványos kezdése lesz a találkozónak, 400 léggömböt fognak a levegőbe engedni. A találkozó során 19 előadást fognak bemutatni. Az esemény kísérőrendezvénye egy játszó- és alkotóház lesz a színházterem előtt. Szőke hangsúlyozta, hogy a szervezésben óriási segítséget kapott Becskei Kornélia, Talpai Zsana és Kalmár Edit kishegyesi óvónőktől.

A találkozónak az idén nemzetközi jellege lesz, hiszen Magyarországról, Újszentivánról is jönnek gyerekek. Rajtuk kívül a helyieken kívül részt fognak venni csókai, magyarkanizsai, zentai, adai, óbecsei, újvidéki, bácsfeketehegyi, topolyai csoportok. Topolya az idén küld először csoportot a találkozóra, viszont a korábbiakhoz képest a temerini és a szenttamási óvodák nem képviseltetik magukat, Szenttamásról egy nem óvodai csoport fog jönni, a Pitypang Néptáncegyesülettől.

Pénteken délután az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola galériájában sor került a találkozó előrendezvényére. Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere nyitotta meg a zentai Dárika Bábcsoport bábokból készült kiállítását. A megnyitót követően a Kopasz Ildikó vezetésével működő csoport bemutatta a Hófehérke című bábjátékot. A kiállítás szerdáig lesz megtekinthető.

A találkozót támogatja a helyi közösség és Kishegyes község önkormányzata.