2024. április 25., csütörtök

Kiállítás, irodalmi est és sok más

Zentán változatos programokat szerveznek a Múzeumok éjszakája alkalmából
A múzeumi kiállítás egyik témája: a Kukucska az 1970-es árvíz idején

A múzeumi kiállítás egyik témája: a Kukucska az 1970-es árvíz idején

Az idén ismét megrendezik a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatot, amelynek keretében május 16-án, szombaton délelőtt 9 órától éjfélig bármikor megtekinthetők lesznek a zentai múzeum gyűjteményei, ezenkívül gyermekprogramok, kézműves-foglalkozások is lesznek, az esti órákban pedig kiállításmegnyitót és irodalmi estet tartanak.

A rendezvénysorozat programját ecsetelve Pejin Attila, a múzeum vezetője elmondta, hogy a hagyományokhoz híven délelőtt 10 órától a Gyermekbarátok szervezetének az aktivistái foglalkoznak a legkisebbekkel, délután 3 órától 5-ig pedig a korongozás ősi mesterségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Este 6-tól 10 óráig a Stevan Sremac Szülőföld Alapítvány emlékházának állandó kiállítását is megtekinthetik a zentaiak.

A múzeumban este 6 órakor nyitják meg a Víztükör képek című kiállítást, amely sajátos szemszögből a Tisza és a város mindenkori kapcsolatát mutatja be a múltban és a jelenben. Pejin Attila ennek kapcsán elmondta, hogy a tárlaton belül e kapcsolat olyan szegmensét próbálják kidomborítani, amivel általában nem igazán szoktunk foglalkozni. A folyó és a város kapcsolatát ugyanis leggyakrabban egyfajta idealizált, romantikus megközelítéssel szoktuk jellemezni, és bár ez a viszony nem mindig felhőtlen, de ha netán szem elől tévesztjük a Tiszánkat, alig várjuk, hogy újra láthassuk. Ezért ezt az idealizált, romantikus hozzáállást annyiban módosítják, hogy egy olyan társadalmi réteg életét mutatják be, amelyet általában hanyagolni szoktunk. Mindenekelőtt az egykori Kukucska városrész lakóit, akik leginkább ki voltak téve az áradásoknak, ugyanakkor az itt élők egy részének az élete a folyótól függött, mert itt egykoron halászok is éltek, akik mindig a város lakosságának a szegényebb rétegét képezték, ahogyan a kubikosok is, akiknek életét és tevékenységét úgyszintén bemutatja a szombati kiállítás. A múzeum vezetője hozzáfűzte, hogy természetesen lesz egy-két meglepetés, ami remélhetőleg becsalogatja majd a látogatókat.

A tárlatmegnyitó után, fél 8-tól a Zentai Csata Emlékkilátót is díjmentesen megtekinthetik az érdeklődők. A városháza tornyába csakis csoportokban lehet majd felsétálni, ezért az érdeklődők pénteken délután 3 óráig jelentkezhetnek be a községi idegenforgalmi szervezet irodájában.

Este 10 órától a zEtna Kiadó Beszélgetések a vulkán alatt című rendezvénysorozatának 200. eseményére, a Celler Kiss Tamás Anyaméh című verseskötete fölötti beszélgetésre várják az irodalomkedvelőket. Az Úszkáló lila szigetek című rendezvényen a költővel és Bakos Anitával, a kötet illusztrátorával Szarka Mándity Krisztina művészettörténész és Beszédes István, a zEtna Kiadó vezetője beszélget majd.