2024. március 29., péntek

Szombaton Múzeumok Éjszakája Szabadkán is

Huszonhat különböző helyszínen lesznek programok – A rendezvény idén is ingyenes

Tizenkettedik alkalommal kerül sor szombaton a Múzeumok Éjszakája rendezvényre, amely idén 26 különböző helyszínen zajlik majd városszerte délután öt órától egészen hajnali egyig. Az idén a szabadkai mellett, amelyet az előző években is ingyenesen lehetett látogatni, az újvidéki és a belgrádi programokra sem kell belépőt fizetni.

A Múzeumok Éjszakája a leglátogatottabb rendezvény a művelődési programok közül az év folyamán. Az idén Szerbia 54 településén szerveztek programokat, Belgrádban több mint hatvan helyszínen várják rendezvénnyel az érdeklődőket.

Szabadkán 26 helyszínre lehet ellátogatni, többek között a Városi Múzeumba, a Képzőművészeti Találkozóba, a Szabadegyetemre, az új városházára, valamint a Népkör Magyar Művelődési Központba is. Az idén nem szerveznek programot a Zsinagógában, amely eddig közkedvelt találkozóhelye volt a rendezvényre ellátogatóknak, s amelynek udvarában tavaly helyi borokat is lehetett kóstolni. Idén ezeket a programokat nem szervezik meg.

A Városi Múzeumban műhelymunkákat szerveznek a gyerekek számára, megtekinthető a tegnap megnyílt Természet és szecesszió, a Magyar Képzőművészet Vajdaságban, a Szlavóniai Múzeum üveggyűjteménye is.

A Képzőművészeti Találkozó Modern Galériában szombaton este tíz órakor nyílik a Képregény Szabadkán, s ebben a témakörben műhelymunkát is tartanak. 22.30-tól koncert várja a látogatókat, valamint megnézhető a 100 év 100 báb című kiállítás, ahol a magyarországi bábszínjátszás kiválóságait állítják ki.

A Vinko Perčić Galériában multimediális kiállítás, a Városi Könyvtárban pedig történelmi visszatekintő interaktív kiállítás, koncert, fotókiállítás, a Gyermekosztályon pedig meseolvasás lesz.

A Történelmi Levéltárban sporttémájú, a Spartacus Sportklub 70 évéről lesz fotókiállítás, valamint relikviákat is láthatnak az érdeklődők.
A Kosztolányi Dezső Színházban beszélgetni lehet a színészekkel és belesni a kulisszák mögé.

A Lifka Sándor Art Moziban Bezzeg Gyula fotókiállítása, 22 órától a Dharma, 23 órától a Neuroleptic Trio ad koncertet. A moziban Robin Williamsre emlékeznek, 18, 20 és 22 órától vetítenek filmeket.

A Danilo Kiš Alapítvány székházában Éjszaka a városban címmel képzőművészeti kiállítás lesz.

A Szabadegyetemen Minja Subota által összeállított fotókiállítás, a Vajdasági Magyar Folklórközpontban filmvetítés és kiállítás, a Mladost Egyesületben népviseletek és tárgyak, fotók nézhetők meg, a Népkör MMK-ban pedig 17-től 20 óráig műhelyfoglalkozást tartanak a kézimunkázó asszonyok Fenyvesi Margit szakosztályvezető irányításával.

Az új városháza előcsarnokában vasúti maketteket lehet megcsodálni.
A Jovan Mikić Spartak Aikido Klub a Szabadegyetem második bejáratánál bonsai kiállítást, a gyerekeknek rajzműhelyt és origamikészítést, zöldteakóstolót, aikido-bemutatót tartanak.

Nyílt napot tart a Rotografika nyomda is, ahová szabad lesz a bejárás egészen éjfélig és a múzeumuk is megtekinthető.

A Klein Házban Art market címmel 15 különböző kézműves mutatja be műveit, valamint a B92 kiadóház Belgrade CoffeShop kiadványát népszerűsítik.

A Szabadkai Ifjúsági Iroda és a Dot Kávézó közös programjában pedig az Omladina Fesztivál népszerűsítése szerepel, fotókiállítás nyílik, valamint 22 órától fellép a JazzVa & friends. A gyerekeket utcai krétafestés várja.