2024. április 18., csütörtök

„A szerb–orosz barátság nem kereskedelem tárgya”

Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere pénteken Belgrádban tartózkodott, ahol többek között Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel és Tomislav Nikolić köztársasági elnökkel találkozott.

Dačić a találkozót követően fontosnak tartotta leszögezni, hogy Szerbia és Oroszország kapcsolatai stabilak és barátaik, és nem képezik kereskedelem tárgyát. Dačić arról is biztosította Lavrovot, hogy Szerbia érdekelt a Déli Áramlatot esetlegesen helyettesítő Török Áramlat projektumban.

Szerbia stratégia célja, hogy csatlakozzék az Európai Unióhoz, ez nem jelenti azonban azt, hogy az Oroszországhoz hasonló baráti országokkal meg kellene szakítania kapcsolatait, emelte ki a szerb diplomácia vezetője.

Lavrov elismerően szólt Szerbia ezen álláspontjáról, mondván: kevés európai ország részéről tapasztalható ilyen hozzáállás. A Szerbia és Oroszország közötti bilaterális kapcsolatok rendkívül jók, fűzte hozzá Lavrov, aki sikeresként értékelte Szerbia elnöklésének időszakát az EBESZ-ben.

Ehhez hasonló hangnem jellemezte az orosz külügyminiszter és a Nikolić közötti találkozót. A szerb államfő a két ország közötti, több száz éve fennálló kapcsolatokat és együttműködést méltatta. Nikolić Lavrovtól azt kérte, hogy üdvözölje nevében Vlagyimir Putyin orosz államfőt, akinek azt kívánja, hogy továbbra is sikeresen vezesse országát. Nikolić reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködés a jövőben elmélyül, de mint azt megjegyezte: Szerbia a barátságot nem a gazdasági kapcsolatok kifejezettségében méri.

Lavrov a beszélgetések során aggodalmát fejezte ki a múlt héten Macedóniában történt incidens kapcsán. A külügyminiszter szerint nem lehet nem észrevenni a Nagy-Albánia elképzelés okán megmutatkozó feszültségeket, ezért arra szólította fel az EU-t, hogy kísérje figyelemmel a dolgok alakulását. Moszkva az Iszlám Állam aktivistáinak koszovói és bosznia-hercegovinai jelenléte miatt is aggódik, fűzte hozzá Lavrov.