2024. április 19., péntek

Felelősségteljes és széles körű együttműködés

Pásztor István közleménye

„A múlt év októberében megtartott nemzeti tanácsi választásokat követően a vajdasági közélet eseményei háttérbe szorították az érdemi munka lehetőségét. A mára csillapodni látszó, feszültségekkel terhes időszak fókuszában a tisztújítás előtt álló Vajdasági Magyar Szövetség, illetve a nemzeti tanácsokról szóló törvény értelmében más szervezeti felépítés alapján felálló Magyar Nemzeti Tanács állt.

A vajdasági magyar közösség érdeke a VMSZ és az MNT szoros, érdekérvényesítő és hatékony együttműködése, aminek alapját a választásokon megfogalmazott és a Magyar Összefogásnak 31 mandátumot jelentő választási program megvalósítása képezi.

A választási programban kiemelt helyen szerepel az, hogy az elkövetkező időszakban a szakmai-tartalmi fejlesztések lesznek a középpontban – ennek megfelelően az MNT 2015. évi tervében szerepel a konzultatív testületek létrehozása.

A konzultatív testületek olyan széles körű szakmai grémiumok, amelyekben a különböző területeken kiemelkedő teljesítménnyel rendelkező szakemberek alkotnak, céljuk pedig olyan szakmai – és nem politikai – párbeszéd, konzultáció lefolytatása, aminek eredményeképpen a döntéshozó testületek széles konszenzuson alapuló terveket tudnak megvitatni és elfogadni.

Annak érdekében, hogy az érdemi munka mielőbb megkezdődjék, Hajnal Jenő elnök úrral közösen az elkövetkező napokban mintegy 150 olyan, különböző területeken kiemelkedő egyéni teljesítményű vajdasági magyar alkotót, szakembert kérünk fel levélben az együttműködésre a kultúra, művészet, felsőoktatás, oktatás, közművelődés, általános civil tevékenység területén, akikkel mérvadó módon lehet megfogalmazni a cselekvés lehetséges közös nevezőjét. Az MNT és állandó testületeinek munkája ily módon is gazdagodni fog, megteremtve ezáltal azt a felelősségteljes és széles körű együttműködést, amit a vajdasági magyar közösség joggal vár el mindannyiunktól” – olvasható Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének pénteki közleményében.