2024. április 20., szombat

Nem szívesen látottak...

Az AIDS-ben elhunytakra emlékeznek vasárnap

Minden év májusának harmadik hetében az AIDS-ben elhunytakra emlékeznek világszerte. Szabadkán a város támogatásával valósulnak meg azok a rendezvények, amelyet a Stav + Egyesület, a Közegészségügyi Intézet és a Népszínház közösen szerveznek meg.

Milimir Vujadinović, a Városi Tanács szociális ügyekkel megbízott tagja a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, nincsenek különbségek a különböző szociális kategóriák között, hiszen a polgárok egyenrangú tagjai a társadalomnak. Tavaly a város 120 000 dinárral támogatta az egyesületet.

Dr. Gordana Krtinić, a Közegészségügyi Intézet munkatársa elmondta, ebben az évben a rendezvények közös mottója Támogatás a jövőben.

– HIV fertőzéssel sokáig és minőségi életet lehet élni, ha időben felismerik a fertőzést, és megkezdik a terápiát. Sajnos ezek az emberek napi szinten szembesülnek a kirekesztéssel. Ma a világon 35 millió HIV fertőzött él. 2014 végétől világszerte jobban hozzáférhető az az aktív hatóanyag, amelynek köszönhetően a HIV fertőzöttek valóban hosszú életet tudnak élni. Az Egészségügyi Világszervezet célja, hogy 2030-ra nagyban csökkentse az újonnan fertőzött betegek számát, nagy hangsúlyt fektessen a megelőzésre és az AIDS-betegek stigmatizálásának megszüntetésére. Szerbiában több mint háromezer HIV fertőzött él, közülük több mint kétezren már AIDS-betegek. Az országban nagyon rossz a helyzet, hiszen a fertőzöttek közül minden harmadik ember tudja csak, hogy vírushordozó, s így nem is tud védekezni ellene. A feltételezések szerint további 1100 ember él még Szerbiában HIV fertőzöttként úgy, hogy nem is tud róla. Szerbiában HIV fertőzöttnek lenni tulajdonképpen egyenlő a munkanélküliséggel, a kirekesztettséggel. Igaz ugyan, hogy az elmúlt években jobbak az eredmények, javulnak az életkörülményeik és a feltételek, lehetőségek is – magyarázta a doktornő.

A HIV fertőzöttek egyharmada átélt valamilyen diszkriminációt az egészségügyi intézményekben, ami különösen elgondolkodtató és cselekvésre int.

Boris Kovačić, a Stav + elnöke kiemelte, Szerbiában egy kicsit javult a HIV fertőzöttek helyzete általában, de a világban máshol és ez erre az országra is jellemző, még mindig nagyon sokan halnak meg AIDS-ben kirekesztve, orvosságok hiányában.

– Ami a tevékenységünket illeti, továbbra is harcolunk azért, hogy a büntető törvénykönyv 250. szakaszát átírják, vagy eltöröljék, ami közvetlen módon diszkriminál bennünket, HIV pozitív személyeket. Annak ellenére, hogy a parlamentben már egyszer tárgyaltak erről, és elutasították, mi nem adjuk fel. Emellett harcolunk az egészségügyi ellátás jobbá tételéért, elérhetővé tételéért mindenki számára – mondta Kovačić.

A Népszínház színészei közreműködésével december elsejére Nem szívesen látottak címmel készítenek majd előadást.

A szervezetek vasárnap 19 órától a városháza díszbejáratánál emlékeznek azokra az AIDS-betegekre, akik már nincsenek közöttünk.