2024. április 16., kedd

A kárókatonák még nem jöttek vissza

Újabb bemutatóra készül a Zentai Magyar Kamaraszínház, amelynek tagjai Gion Nándor népszerű ifjúsági regényét állították színpadra

Ma, csütörtökön este fél nyolckor tartja meg a legújabb, a Gion Nándor A kárókatonák még nem jöttek vissza című népszerű ifjúsági regénye alapján készült előadásának bemutatóját a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata, amelynek tagjai Perényi Balázs rendezésében állították színpadra a közismert történetet.

– Ritka az olyan élő, karakteres gyerekhős az irodalomban, mint amilyenek Gion Nándor hősei. Még ritkább, ha egy egész csapat, a galeri ilyen hiteles alakokból áll. A szerző minden egyes figuráját belülről látja, mozgatja – szétosztja magát közöttük. Ezért aztán mondataik élnek, megelevenednek a színpadon, alig kellett hozzáírni, vagy belenyúlni a dialógusokba – fogalmaz az előadás ismertetőjében a rendező, Perényi Balázs, hozzátéve, kevés fontosabb esemény van egy ember életében, mint a felnőttvilág természetének megtapasztalása, amikor szembesülünk annak hamisságával, kegyetlenségével, illetve azzal, hogy nincs mindig igazság, és nem mindig győz a jó. – Tizenévesen hősök vagyunk még, lelkesedünk, szövetkezünk, küzdünk. Nagyon nem mindegy, hogy ki mellé állunk, kit követünk. Gergiánt, a madarakat védő vadőrt, vagy a csikóikat habosra hajszoló Ságikat, esetleg a madárrajzainkat részegen lemosató orvvadász kocsmárost. Ezekkel az erős, már-már szimbolikus felnőtt alakokkal találkozik ez a nagyszerű kamasz gyerekcsapat – hangsúlyozza Perényi Balázs, aki szerint Gion Nándor története nemzedéki dráma, amely mindenhol és minden időben érvényes. – Drámai a szó köznapi értelmében, de drámai színházi értelemben is, emberi szituációkkal, konfliktusokkal, cselekvéssel mesél történetet. Kalandos, játékos ez a történet, és tele van humorral és emberséggel – szögezi le Perényi Balázs, az előadás rendezője.

A Zentai Magyar Kamaraszínház A kárókatonák még nem jöttek vissza című előadásában Tamást Rutonić Róbert, Burai J.-t Dévai Zoltán, Arankát Lőrinc Tímea, Hodonyczky Oszkárt Papp Arnold, Virág Pétert Virág György, Gergiánt Kálló Béla, Sági Mártont Nešić Máté, Sági Erzsit Nagyabonyi Emese, a Kocsmárost pedig Varga Tamás alakítja. A mozgás Kiss Anikó, a látvány Szabó Ottó, a jelmezek Rutonić Róbert munkáját dicsérik, a rendező dramaturgiai asszisztense pedig Varga Vanda volt.