2024. március 29., péntek

Két évtized az énekelt versek jegyében

Pénteken és szombaton rendezik meg az Énekelt Versek XX. Zentai Fesztiválját

Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros és énekes Garaboncziás Péter című gyermekműsorával ma, csütörtökön délben, a szajáni színházteremben veszi kezdetét az Énekelt Versek XX. Zentai Fesztiváljának a tájolóműsora, a csókaiak pedig a Városi Könyvtárban délután öt órától a zentai Mécsvirág jubileumi koncertjét tekinthetik meg a rendezvénysorozat keretében. Úgyszintén a fesztivál kísérőrendezvénye keretében Bácskossuthfalván este hat órától Huzella Péter Egy ország című zenés műsorát tekinthetik meg. A Kossuth -díjas zeneszerző pénteken 10 órától, az Alltech nyári pavilonban adja elő a gyermekműsorát.

A fesztivál versenyprogramja pénteken délután 5 órakor kezdődik a zentai Művelődési Ház színháztermében, ahol 12 versenyző adja elő kötelező megzenésített versként a fesztivál idei díszvendégének, Kontra Ferenc Márai Sándor- és József Attila-díjas írónak, költőnek, lapunk munkatársának Vászon takarja című alkotását. A fesztivál díszvendégével Gruik Ibolya, lapunk munkatársa beszélget.

Fellép az óbecsei „Akkó próbájjuk meg” (Beretka Csaba, Kurcinák Arnold, Szabó András, Szerda Zsigmond és Topolcsányi János), a keszthelyi Ambrus Hunor és Villányi Eszter, a csanádi Live Coals (Jóbi Annamária, Jóbi Gergő és Bagaméri András), a szabadkai OffGround (Szakál Kálmán, Dienes Blanka, Antóci Dorottya, Pintér Norbert, Gulyás Attila és Ábrahám Máté, a kecskeméti Resti Kornél (Apró Anna, Lehoczki Ágoston, Kiss László, Tóth Soma, Lázár Miklós és Papp Máté), a zentai Sceptic Duo (Csábi Blanka, Pejin Lea), az óbecsei Száraz Szerda (Szerda László, Szerda Árpád, Szerda Zsófia és Szerda Zsigmond), a péceli SzeRBusz zenekar (Szekeres István, Széplaki Pál, Karáth Péter, Péter Almási Fruzsina, Tóth Sándor Péter és Szekeres Kristóf), majd pedig a fesztivál doyenjének számító, zentai Szloboda Tibor lép színpadra. Őt követi a sepsiszentgyörgyi Szűcs Ruben és barátai (Szücs Ruben, Simon Gellért és Benedek Magdolna), a budapesti Vendéghang (Osváth Georgina, Osváth Gábor, Arnold Fanni, Tarcsai Péter és Tóth Sándor Péter), végül pedig a zentai VersoRock (Apró Alekszandra, Szkocsovszki Zsolt, Fehér Ádám és Szremkó Áron) zárja a versenyprogramot, amelynek zsűrije Huzella Péter dalszerző-előadóművész (Budapest), Kontra Ferenc Márai Sándor- és József Attila-díjas író, költő, a fesztivál díszvendége (Újvidék), Török Máté verséneklő-zenész, a Misztrál együttes tagja (Budapest), Skorutyák Veronika zenei szerkesztő (Újvidék), Szögi Csaba író, költő (Zenta). A zsűri elnöke Verebes Ernő (Zenta-Budapest) zeneszerző-költő lesz.

Az idei fesztivál gálaműsora Szívem zsong a szép szavaktól címmel szombaton este fél nyolc órakor kezdődik a színházteremben, amely keretében a budapesti Kaláka jubileumi koncertjén kapcsolódhatnak ki az igényes zene kedvelői. A koncert vendége Gryllus Dorka színésznő és énekesnő lesz.