2024. április 20., szombat

Újra együtt a nagy csapat!

Az 1977-ben a Szabadkai Rádió ifjúsági műsorát indító gárda újra összeáll egy műsor erejéig

,,Szerkesztőségünk ezúton hívja fel mindazoknak a középiskolásoknak, munkásfiataloknak és egyetemistáknak a figyelmét, akik a műsorunkban mint tudósítók, riporterek vagy műsorvezető-bemondók szívesen közreműködnének, hogy jelentkezzenek a Rádió szerkesztőségében, a régi városháza félemeletén...” – hangzott el a felhívás 1977 szeptemberének első vasárnapján a Szabadkai Rádió műsorában. A képességpróbára sok fiatal érkezett, s legtöbbjük lehetőséget is kapott, hogy a mikrofonok előtt bizonyítson. Keményen kellett azonban dolgoznia annak, aki azt akarta, hogy éveken át a stáb tagja maradjon, viszont megérte, mert egy profi rádiós csapat, mellesleg egy igazi baráti társaság alakult ki Soltis Gyula műsorszerkesztő szárnyai alatt. Mindennek 38 éve.

A Fiatalokról fiataloknak című műsor még ma is hallható a Szabadkai Rádió hullámhosszán, szombaton azonban ismét az alapító gárda tagjai jönnek össze, és ülnek a mikrofonok elé.

Mamužić László, a 77-es csapat tagja, a retroműsor egyik kezdeményezője:

– Még egyszer megszólalunk a Szabadkai Rádióban, tisztelegve ezzel a rádiónak, amely a második otthonunk volt, és egykori szerkesztőnk, Soltis Gyula emléke előtt – mondta Mamužić, aki hozzátette, hogy a világ minden tájról jönnek haza az akkori és örök ifjú Fi-fisek.

A műsor vezető témája az lesz, hogy ki mit vitt magával Szabadkáról, illetve a Szabadkai Rádióból, a másik kérdés pedig, hogy honnan érkeznek az egykori fiatalok. A kezdő munkatársak között ugyanis van, aki életét Ausztráliában, Amerikában, Kanadában, Magyarországon, Ausztriában, Németországban vagy éppen itthon, Szabadkán folytatta. Sokan azok közül, akik külföldön élnek, nem fordultak el az újságírástól, más rádió- vagy tévéállomásoknál profi bemondók, műsorvezetők lettek, például a Magyar Televízióban vagy az Echo TV-ben töltenek be műsorvezetői, szerkesztői posztot. Természetesen akadnak bőven a Fi-fi aranycsapatában olyanok is, akiknek más lett a foglalkozásuk, másfelé sodorta őket az élet. A fiatalokat megszólító és immár mintegy négy évtizede kisebb nagyobb megszakításokkal még mindig hallható Fi-fiben szombaton a 77-es csapat tagjai közül 15-en szólalnak majd meg, illetve nincs Fi-fi Rádiódiszkó nélkül, tehát Manó és Dj. Simon is közreműködik a műsor elkészítésében.

Szombaton, május 16-án 12 órától 15 óráig tehát ismét dübörög a Fi-fi! Csak akkor lesz azonban teljes a nagy csapat, ha az egykori hallgatói is ott ülnek majd a rádiókészülékek mellett!