2024. március 29., péntek

Több mint hetven áldozata van a papucsgyári tűzvésznek

Hetvenkét halálos áldozatot követelt egy tűzvész egy Fülöp-szigeteki papucsgyárban - közölte csütörtökön egy helyi tisztségviselő.

A lángok szerdán csaptak fel a főváros, Manila Valenzuela külvárosában lévő Kentex Manufacturing nevű, kétemeletes üzemben.
Rex Gachalian, a város polgármestere csütörtökön közölte, hogy 72 holttestet találták a leégett gyárban, az összes, korábban eltűntként nyilvántartott ember életét vesztette. Ugyanennyi halottról számolt be a tűzoltóság is. A tűzvészben legalább harmincan megsérültek a több száz embert foglalkoztató gyárban.

A tűzoltóknak szerdán sikerült megfékezniük a tüzet, az épületben nem találtak túlélőket.
Wilberto Rico Neil Ang Kwan Tiu körzeti tűzoltóparancsnok azt mondta, hogy a kiégett épület második emeletén számos, felismerhetetlenségig összeégett holttestet látott.

A polgármester közölte, hogy a tüzet az épület bejárati ajtajánál végzett hegesztési munkálatkor keletkezett szikrák okozhatták. A lángok az üzemben lévő nagy mennyiségű gumi miatt gyorsan elterjedtek.

A hatóságok úgy vélik, az első emeleten tartózkodók közül sokan a második szintre menekültek, ott azonban nem volt vészkijárat, az ablakokat pedig vasrostélyok takarták, így az ott rekedteknek esélyük sem volt elhagyni az épületet.

A rendőrség közölte, hogy mindenképpen lesz felelőse a történteknek. - Mindenképen vádat fogunk emelni, hiszen emberek haltak meg. Függetlenül attól, hogy baleset vagy gyújtogatás történt, emberek haltak meg - mondta Leonardo Espina, a Fülöp-szigeteki rendőrség vezetője.