2024. április 19., péntek

„A két nagyhatalomnak együtt kell működnie egymással”

Moszkva Washington támogatására számít Kijev és a szakadárok közvetlen kapcsolatfelvételében – Kerry tárgyalásai Szocsiban

 Moszkva Washington támogatására számít Kijev és a kelet-ukrajnai szakadárok közvetlen kapcsolatfelvételében – hangzott el Vlagyimir Putyin és John Kerry Szocsiban tartott, kedd estébe nyúló tárgyalásán. Az amerikai külügyminiszter egyaránt óvta Kijevet és a szakadárokat a katonai műveletek felújításától. Kerry Putyinnal és Szergej Lavrov külügyminiszterrel egyenként 4 órán át tárgyalt, majd Putyinnal borozgatás közben kötetlen formában folytatták a beszélgetést.

Az orosz elnök külpolitikai tanácsadója Putyin és Kerry tárgyalásáról elmondta, az ukrán válsággal kapcsolatban szóba került a Kijev által szorgalmazott nemzetközi békefenntartó misszió Délkelet-Ukrajnába küldésének kérdése is, ám konkrétumokról ez ügyben nem számolt be. Putyin hangsúlyozta: Washington támogatására van szükség az ukrán vezetés meggyőzéséhez arról, hogy kezdjen közvetlen párbeszédet a szakadárok kezén levő területek vezetőivel. A Kremlben nem tartják áttörésnek ezeket a tárgyalásokat, de úgy értékelik: „megjelentek az első jelei annak, hogy belátják, a két nagyhatalomnak együtt kell működnie egymással”.

Kerry a hivatalos megbeszéléseket követően Kijevet és a szakadárokat egyaránt óvta a katonai műveletek felújításától. Lavrovval közös tájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy ha Petro Porosenko ukrán elnök ilyen döntést hozna, az komolyan fenyegetné a minszki megállapodásokat. „Rendkívül romboló hatású lenne a rendezési folyamatra, ha az ukrán hadsereg vagy a szeparatisták nagyszabású katonai műveletet indítanának” – mondta, utalva Porosenko előző napi kijelentésére, az ukrán államfő ugyanis a Repülőtér című dokumentumfilm bemutatásán azt ígérte, hogy visszafoglalják és újjáépítik a szakadárok által elfoglalt donyecki repülőteret.

Kerry közölte, az ukrán válságban érintett minden féllel együtt akarnak működni annak érdekében, hogy elérjék a minszki megállapodások végrehajtását. Sürgette a fegyveres összecsapások beszüntetését az Azovi-tenger partján lévő Mariupol közelében lévő Sirokinénál. Azt is nyomatékosította, hogy az Egyesült Államok és az EU az Oroszországgal szemben foganatosított szankciókat csak a minszki egyezségek teljesülését követően fogja feloldani. Az amerikai külügyminiszter emellett az oroszországi politikai foglyok, köztük Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő szabadon engedésére szólította fel Moszkvát.

Szergej Lavrov szavai szerint: Moszkva és Washington egyetértenek abban, hogy az ukrajnai válság békés rendezését célzó minszki megállapodásokat változtatások nélkül kell végrehajtani. Közölte, hogy a nemrég létrehozott minszki munkacsoport a 100 milliméteres űrméret alatti nehézfegyverek visszavonásáról tárgyal. Ez nem szerepel a februári megállapodásban. Moszkva kész a konstruktív együttműködésre Washingtonnal, de csak abban az esetben, ha az egyenlőségen alapul és mentes a nyomásgyakorlástól – hangsúlyozta az orosz külügyminisztérium.