2024. április 24., szerda

Kétszer 15, vagy háromszor 10 százalék?

Az energiaügyi miniszter cáfolja a villanyáram drágulására vonatkozó híreket

Spekulációnak nevezte Aleksandar Antić bányászati és energiaügyi miniszter azokat a híreket, amelyek szerint a villanyáram ára háromszor 10 százalékkal növekszik majd. A belgrádi Politika napilap írt róla, hogy az elkövetkező három évben az áram 30 százalékkal drágul. Szerintük az elsődleges elképzelés az volt, hogy kétszer 15 százalékos lesz, de most afelé hajlik a kormányzat, hogy ez háromszor 10 százalékos áremelés legyen.

A Szerbiai Villanygazdaság pénzügyi konszolidációs tervének elfogadása az IMF által támasztott feltételek közé tartozik, amely előfeltétele annak, hogy a pénzintézet jóváhagyja a készenléti megállapodás első revízióját, amely júniusban esedékes. A megállapodás aláírása alkalmával Szerbia vállalta, hogy április elsejétől kezdve 15 százalékkal megnövelni a villanyáram jövedéki adóját, de erre nem került sor.

A villanygazdaság pénzügyi konszolidációjának terve júniusig elkészül a miniszter ígérete szerint és, mint mondta, számos olyan intézkedést foglal majd magába, amelyek által a vállalat pénzügyi helyzete stabilabbá válhat.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Szerbiai Villanygazdaság pénzügyi konszolidációja magába foglalja-e az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól (EBRD) való 200 millió dolláros hitelét is, és ennek feltétele-e, hogy az EBRD tulajdonrészt szerezzen a villanygazdaságban, Antić azt mondta, tárgyalnak a hitelről, de ez semmiképpen sem jelentheti a tulajdonrészességet is.