2024. március 28., csütörtök

A szennyvíznek alig öt százalékát tisztítjuk megfelelően

Nemzetközi tanácskozás Újvidéken a víz újrahasznosításáról

A hatodik nemzetközi Közép-európai Fejlesztési Fórum (CEDEF) energiaügyi konferenciáját szervezte meg a Tartományi Területrendezési, Építésügyi és Környezetvédelmi Titkárság, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium és a Környezetvédelmi Ügynökség. A konferencia témája a kommunális és ipari szennyvíz kezelése és felhasználása volt. Az idei partnerország Izrael, amely ugyan nem rendelkezik sok vízzel, viszont nagy tapasztalata van a hatékony és racionális vízfelhasználásban.

Dr. Slobodan Puzović tartományi területrendezési, építésügyi és környezetvédelmi titkár felszólalásában kiemelte, hogy a szennyvíz komoly ökológiai problémát jelent Szerbia számára, mivel szennyezi a vizeket és a környezetet.
– Hogy eleget tegyünk a minimális európai uniós szabványoknak, csatornahálózatokat és szennyvíztisztítókat kell építeni. Az összes szükséges beruházás értéke a következő 10 évben meghaladja a 6 milliárd eurót – közölte dr. Puzović.
Szerbiában a községeknek csak a 20 százaléka rendelkezik a víz tisztítására szolgáló felszerelésekkel. Az ipari létesítmények 50 százalékának nincs víztisztító berendezése.

– Izraelban másként tekintenek a vízre, mint Szerbiában, hiszen itt a legértékesebb természeti kincsnek számít. Országunk nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy maximálisan ki tudja használni ezt az erőforrást. Legnagyobb sikert a szennyvíz tisztításában és újrahasznosításában értünk el. Az elhasznált víznek a 80 százalékát újrahasználjuk és újrahasznosítsuk, és a következő tíz évben ezt az arányt 90 százalékra növelnénk – mondta Itay Milner, Izrael szerbiai nagykövet-helyettese.

Aleksandar Vesić, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese kifejtette, hogy Szerbia már hosszabb ideje együttmüködik Izraellel, és a mostani konferencia ennek az együttműködésnek a folytatása.
– Becslések szerint Szerbiában lakosonként évente 1400 eurót fektetnek környezetvédelmbe. Az Európai Unióba való belépés előtt más országoknál ez az összeg 1150 eurót tett ki. Ez azt jelenti, hogy a szerbiai infrastruktúra nagyon elmaradott. Mintegy 3 340 000 polgár háztartása van rácsatlakozva a csatornahálózatra. Szerbiában a szennyvíznek csupán 4,7 százalékát tisztítják megfelelő, 9,7 százalékát pedig nem megfelelő módon. Hatalmas gondot jelent, hogy az ipari létesítmények a szennyvizet beleengedik a közös szennyvízhálózatba – mutatott rá Vesić.