2024. március 29., péntek

Három rendezvény közös céljai

Az energiahatékonyság a fő témája az idei Nemzetközi Regionális Gazdasági Vásárnak

Június 4-e és 6-a között rendezik meg kilencedik alkalommal Szabadkán a Nemzetközi Regionális Gazdasági Vásárt. Ezzel egy időben zajlik majd a Szerbiai Piacok Üzleti Egyesületének rendezvénye, a Szerbiai Piacok Napja, valamint a már hagyományosnak számító, 5. Hagyomány Ízei fesztivál. A vásárnak ezúttal is a Sportcsarnok ad otthont, a két utóbbi rendezvénynek pedig a Sugárút. A rendezvények mindegyikére ingyenes a belépés.

Ljuben Hristov, a polgármester tanácsadója a tegnapi sajtótájékoztatón kiemelte, az idei vásár fő témája az energiahatékonyság, amely kapcsán szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket is szerveznek.

Ilinka Vukoja, a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat igazgatónője kitért a kedvezményekre, amelyeket a részvevő kiállítók számára biztosítanak a nehéz gazdasági körülmények miatt.

– Lesznek úgynevezett gazdaságos standjaink, amelyek 9 négyzetméter nagyságúak, de minden adottsággal rendelkeznek. Azok, akik először állítanak ki nálunk, és ekkora standot vesznek igénybe, 20 000 dinárt kell, hogy fizessenek a részvételért. De az állandó és visszatérő kiállítóink számára is vannak kedvezményeink, 25 százalékos árengedményt kapnak – mondta az igazgatónő.

A vásárt egyébként a Sportcsarnok 1800 négyzetméteres területén tartják, és összesen mintegy 230 kiállítóra számítanak Szerbia hét régiójából, valamint Romániából, Magyarországról, Horvátországból, Bosznia és Hercegovinából, Montenegróból, Bulgáriából és Macedóniából is.

– Nem egyszerű megtölteni ezeket a csarnokokat, idén az újvidéki és a belgrádi vásárok is sokkal gyengébbek, mint az előző években. Érződik a válság, és ezt nem lehet tagadni. Még várjuk a vállalatok jelentkezéseit egészen május 15-ig – mondta Ivan Vojnić Tunić, a szabadkai Regionális Gazdasági Kamara főtitkára, majd hozzátette, a rendezvény által mindenki közös célja, hogy lehetőséget biztosítson a vállalatainknak a bemutatkozásra, a kapcsolatok kiépítésére.

Folyamatban vannak a tárgyalások annak érdekében, hogy az idei vásár fővendége a boszniai Szerb Köztársaság legyen, de a legtöbb vállalat Magyarországról és Horvátországból érkezik.

– Tavaly nagy sikere volt az iskolai szakok bemutatkozásának, így az idén a Műszaki, a Politechnikai és Vegyészeti mellett a Közgazdasági és Egészségügyi Középiskola szakirányai is bemutatkoznak, jelen lesznek, hogy érezzék a vállalkozói légkört, hiszen ők, végzettségükből kifolyólag idővel önálló vállalkozást is indíthatnak. A város támogatásának köszönhetően egyesületek is jelen lesznek a vásáron, ezek anyagilag egyébként nem engedhetnék meg maguknak a jelenlétet. Így például részt vesznek az újítók és feltalálók, akikre érdemes odafigyelni. Meghívtuk a nagy multinacionális cégeket is, amelyek jelen vannak városunkban, reméljük az ő részvételükre is számíthatunk. Az ATB Sever egy napon belül igent mondott a meghívásunkra – mondta Ljuben Hristov.

A látogatókat az idén is értékes nyeremények, valamint művelődési programok és koncertek is várják. A szervezők célja, hogy a polgárok jól érezzék magukat, és haza is vigyenek valamit a rendezvényből.

A vásár megszervezését 2 millió dinárral a város, további 1 millióval pedig a tartományi kormány is támogatja. A rendezvény bevételéből is mintegy 1 millió dinárra számítanak.

Újságírói kérdésre, miszerint megtérül-e a befektetett pénz, van-e visszajelzés sikeres együttműködési megállapodásokról, a közvállalat igazgatónője elmondta, nincs ilyen jellegű információjuk, de a részvevők hetven százaléka a kérdőívezésük alapján elégedettnek bizonyult és hasznosnak ítéli a rendezvényt.

– A tavalyi vásár eredménye lehet, hogy egy svédországi vállalat a szabadkai iparosok egyesületével közösen pályázott egy nemzetközi pályázaton és ha minden igaz, sikerrel. Ez egy megfogható eredménye annak a kommunikációnak, ami megindulhat egy ilyen rendezvényen. Mi ennek biztosítunk lehetőséget. Persze nem lehet valamilyen bombasztikus eredményre számítani, de ismeretségek születnek, megindul egy kommunikáció, amelynek később eredményei lehetnek – tette hozzá Ivan Vojnić Tunić.