2024. április 25., csütörtök

Falunapot ünnepeltek Oromhegyesen

A helybeli Motsch Mária, Szél Margit és Kárász Erzsébet disznópörköltet főztek

A helybeli Motsch Mária, Szél Margit és Kárász Erzsébet disznópörköltet főztek

Sportprogramokkal, főzőversennyel, fiákeres felvonulással, művelődési műsorral és szentmisével ünnepeltek az oromhegyesiek a hétvégén megtartott falunapon, ahol vendégül látták Zalaszentgyörgy és Kisszállás testvértelepülések képviselőit is.

Szombaton reggel nyolckor gyülekeztek a Faluház melletti parkban a bográcsozni vágyók. Idén nemcsak birkapörkölt készítésével lehetett benevezni, aki pedig mégis emellett döntött, annak a helyi közösség jutányosan, kilogrammonként 250 dináros áron biztosított birkahúst. A helybeli nyugdíjasok csapata például ennek ellenére a disznópaprikás mellett döntött, amit krumplival készítettek, míg a martonosi helyi közösséget képviselő tizennégy fős társaság, Guti János szakáccsal az élen, élt a lehetőséggel, és birkapörköltet főztek. Hogy a választás volt-e szerencsés, avagy a szakács tudásának köszönhető, nem tudni, mindenesetre a martonosiak pörköltje nyerte el a bírák tetszését. Rajta kívül a kisszállási önkormányzatot képviselő Tápai Károly szakács főztjét díjazta még a zsűri.

Guti János és a győztes birkapörkölt

Guti János és a győztes birkapörkölt

A főzőverseny ideje alatt három sportrendezvény is zajlott, a helybeli labdarúgó-, kézilabda- és asztalitenisz-csapatok mérték össze tudásukat környékbeli csapatokkal. A mérkőzések után fiákeres kocsik vonultak végig a falu utcáin, ami nemcsak a nézelődőknek szolgált látványosságként, hanem egyben a kocsin ülő vendégek is bejárhatták, megszemlélhették Oromhegyes települést. A délutáni programot ünnepi műsor követte a Faluházban, ahol a helybeli óvodások, általános iskolások léptek föl, valamint zalaszentgyörgyi népdalénekesek is készültek műsorral a helybelieknek. Az ünnepség keretében a két falunap között születetteket is köszöntötték.

– Sajnos tavaly óta mindössze négy újszülöttet köszönthettünk, ami pedig még szomorúbb, hogy harmincöt elhunyttól kellett elbúcsúznunk a legutóbbi falunap óta – mondta Balla Lajos, a helyi közösség elnöke. Továbbá felköszöntötték a legidősebb polgárt, a százegyedik születésnapját töltő Újhelyi Ilona nénit, valamint a hatvanadik házassági évfordulójukat megért házaspárt: Kanyó Pált és Dávid Ilonát is. Szintén az ünnepség keretében adták át a helyi közösség Emlékplakettjét, amelyet olyan nyugdíjaskorú személynek ítélnek, aki sokat tett a faluért. Az elismerést idén Gordos Péter, a helyi Önkéntes Tűzoltó-egyesület elnöke vehette át.