2024. április 25., csütörtök

Fegyveresek támadtak egy buszra Karacsiban

Legkevesebb negyvenegy ember halt meg és többtucatnyian sebesültek meg egy, síitákat szállító autóbusz elleni támadásban szerdán a dél-pakisztáni Karacsi kikötővárosban - számolt be a pakisztáni rendőrség.

Szemtanúk szerint mintegy 6-8 motorbiciklis megállította, majd bekerítette a buszt, és válogatás nélkül tüzet nyitott a benne utazókra. Ezután közülük néhányan felszálltak a járműre, és folytatták a lövöldözést. Később a fegyveresek elmenekültek a helyszínről.

A támadók 16 nővel és 25 férfival - köztük a buszsofőrrel - végeztek. A halálos áldozatok száma tovább növekedhet, mivel a sebesültek közül sokan válságos állapotban vannak. Vannak köztük gyerekek is.

A becslések szerint a 60-65 utast szállító busz egy mecsethez tartott. Az áldozatok a síita vallás egyik ágának számító iszmailita szekta tagjai.

A merénylet elkövetését a pakisztáni tálibok vállalták magukra.
Karacsi Szindh tartomány székhelye. A húszmilliós, többségében szunniták lakta városban gyakoriak a lakosság mintegy húsz százalékát kitevő síiták elleni támadások.

A pakisztáni tálibok és más szélsőséges szunnita csoportok, amelyek hitehagyottaknak tartják a síitákat, már több merényletet követtek el Karacsiban.

Január végén egy pénteki ima alkalmával követtek el merényletet egy síita mecset ellen Szindh tartomány egyik kisvárosában. A támadásban több mint hatvanan haltak meg.